Átsétálták a Balatont a szentesi búvárok

 Exkluzív víz alatti videóval!

 

 

 

A rossz időt is és az 5200 méteres távot is megúszták a 32. Balaton-átúszás résztvevői július 19-én. Míg sokan átúszták a Balatont, addig a nehézbúvárok átsétálva tették meg a Révfülöp és Balatonboglár közötti szakaszt.

 

A videó nagy sebességű feltöltését a TNT-TvNetTel Kft. (www.tvnettel.hu) támogatja!

 

 

Ezen a napon reggel hat órakor már javában folytak az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, valamint az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred nehézbúvárainak előkészületei. Ugyanis idén először a "Balaton lépésről lépésre" akció keretén belül négy pár katona (négy szentesi és négy fővárosi) a tavon váltásban átsétálva tette meg az 5,2 kilométeres távot.

 

 

 

 

 

A szentesi MH 37.II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredtől 7 fő vett részt a feladatban. Egy fő merülésvezető, 1 fő mentőbúvár, 4 fő merülőbúvár és egy fő panelkezelő képviselte az ezredet. Bagi László főhadnagy, Debreczeni László főtörzsőrmester, Nagyné László Anikó őrmester és Gazsi Tamás szakaszvezető sétáltak kb. 1300 métereket a Balaton alján található csaknem 30 cm-es iszapban.

 

A videó nagy sebességű feltöltését a TNT-TvNetTel Kft. (www.tvnettel.hu) támogatja!

 

 

Az első váltás 1300 méter után történt. A hatvan kilós nehézbúvár-ruhából és a tizenhat kilós búvársisaktól megszabadulva Bagi László főhadnagy elmondta: mindössze 60-80 centiméter volt a látótávolság. „Először a légzésre koncentrálj, aztán gondolkodj, majd cselekedj” – árulta el az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búvárkiképző részleg részlegvezetője a búvárok fontos hármas szabályát.

 

 

 

 

 

A feladatról és az odáig vezető útról meséltek a résztvevők a 2014. július 23-ai sajtótájékoztatón MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búvárbázisán. Itt megtudtuk, hogy nem csak a balatoni horgászok, hanem ők sem találkoztak halakkal. Látótávolság a 19cm-től a 60 cm-ig terjedt a felkavart iszaptól.

 

 

 

 

 

Sok híradásban úgy jelent meg, hogy átsétálták a Balatont a búvárok, de a vízben haladva és a naszád adta tempót felvéve szinte futottak a katonák a víz alatt - tudtuk meg Nagyné László Anikó őrmestertől.

 

A jövőt illetően kérdeztük, hogy keresztben vagy hosszában szelik át a Balatont 2015-ben? Kaptuk a katonás válasz: háromszor körbe fogjuk kerülni!!! :-)

 

A videó nagy sebességű feltöltését a TNT-TvNetTel Kft. (www.tvnettel.hu) támogatja!

 

Tovább megtudtuk, hogy aki ki szeretné kipróbálni a búvárkodást Szentesen, erre is van lehetőség! Na nem a honvédségnek a búvárbázisán, hanem a Szentesi Üdülőközpontban, ahol a Balatont átsétáló csapatból többen is oktatják a búvárkodást és két meleg szendvics áráért mi is víz alá merülhetünk!

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2014. 07. 23.

 

.