RENERGY projekt - „Magad Uram! II.”

Szakmai szimpózium az energiatudatosság jegyében

 

 

 

RENERGY projekt - Az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásában, a régiók közötti együttműködés partnereként, Szentes város is a program része. A program célja - társadalmi és gazdasági területen - az együttműködés, az információ és tapasztalatcsere, átnyúlva a határokon. A tapasztalatcsere az energetika, ezen belül is a megújuló energia hasznosítás érdekét szolgáló technológiák, projektek, közösségi és helyi megoldások eredményeinek a bemutatása.

 

 

 

Szentes Város Önkormányzata 2014. február 4-én rendezte meg a „Magad Uram! II.” című szakmai szimpóziumát az energiatudatosság jegyében, mely a RENERGY projekt keretében valósult meg.

 

 

 

Szűcs Lajos alpolgármester nyitotta meg a szakmai tájékoztatót és elmondta fontosnak tartja az információk megosztását és ütköztetését ebben a témában, mert csak így lehet felelős döntéseket hozni.

 

 

 

Elsőként Szántai Szilvia projektmenedzser tartott ismertetőt a RENERGY projektről, majd Kecskés Mária energetikus számolt be a projekt szakmai tanulmányútjainak ( Potenza, Lisszabon, Tulln és Worms városok) tapasztalatairól melyek jó példák Szentes számára.

 

 

 

A szakmai látogatásokon olyan rendszereket ismerhettek meg a projekt résztvevői, mint napelem rendszerrel üzemelő kórház, alacsony energia igénnyel üzemelő közösségi, szociális ház, napelemmel üzemelő sportpálya, központi fűtőművel fűtött lakótelepet, biogáz üzemet, vízierőművet, geotermikus energia hasznosításával üzemelő kommunális és mezőgazdasági létesítményeket, mely technológiák a takarékos és környezetbarát energiagazdálkodást, az egészséges és fenntartható környezet kialakítását, a globális felmelegedés és az éghajlat változás elleni tevékenységet szolgálják.

 

Elkészült a RENERGY megvalósíthatósági tanulmány intézmények számára történő hasznosíthatóságáról, melyet a konferencia végén Mezei Károly, Korzó-Szeged Kft. ügyvezető igazgatója ismertetett.

 

A tanulság, hogy változtatni kell azokon a dolgokon, amelyekkel előidéztük jelenlegi helyzetünket, át kell alakítani fogyasztási szokásainkat, át kell állnunk egy energia – és természeti erőforrás takarékos életre.

 

Szentes, 2014. 02. 05.

 

.