Fél évszázad után újra üt
a Szent Anna templom toronyórája

(videóval)

 

 

 

2014. február 19-én Zsuzsanna napján újra "dalolásra" kényszerítették a Koszta József Múzeumban található Susanna zenegépet. A 2000. év tiszteletére felújított zenegép immáron 14. éve dalol ezen a napon.

Vidovics Ferenc órásmester által megjavított zenegép hosszú utat tett meg míg nyughelye a Megyeházán található Koszta József Múzeum lett.

 

 

 

Ezen a napon nem csak a zenegép szólalt meg, hanem debütált a Szent Anna templom toronyórája is, mely csaknem fél évszázados hallgatás után újra negyedütős óraszerkezetté vált.

 

 

 

50 esztendeje annak, hogy nem működik a kovácsoltvas szerkezetű óra két ütőrésze. Úgy kell elképzelni ezt az órát is, mint egy háromsúlyos faliórát, mely üti az egész, fél, negyed és háromnegyed órát! Középpen található a járószerkezet, az indítja a negyedütő részt, mely négy negyed után indítja a járószerkezet másik (bal) oldalán található egészütő rendszert.

 

 

 

Szóval olyan ez az óra is mint egy falióra, csak minden picit nagyobb. Egy kg-nál kisebb súlyú kerék nem található benne! A szerkezet meghajtását terméskőből kifaragott súly adja (kb. 70 kg).

 

 

 

A hangot a toronyban található két harang megkondítása adja, innen tudjuk, hogy 2 negyeddel múlt pl. 10 óra! (Az ütéskör hallható kondítások számát így kell értelmezni!)

 

 

 

Hosszú hetek munkájának gyümölcse, hogy újra üt a toronyóra, mely akár 44 óráig is jár. Egyenlőre meg kell találni a megoldását annak, hogy valaki másfél naponta húzza az óra ütőrészét, mert a járó szerkezet húzása automatizálva lett.

 

 

 

Az óra működéséről készítettünk egy kisfilmet, melyet többször megnézhettek a résztvevők.

 

 

A videó nagy sebességű feltöltését a TNT-TvNetTel Kft. (www.tvnettel.hu) támogatja!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az előadás végén megszólalt a zenegép.

 

 

 

 

 

 

A videó nagy sebességű feltöltését a TNT-TvNetTel Kft. (www.tvnettel.hu) támogatja!

 

 

 

 

 

Szentes, 2014. 02. 20.

 

.