Bölömbikát mentettek a tűzoltók

Védett madár nagy bajban

 

 

 

2014. február 16-án déli órákban érkezett a riasztás a szentesi tűzoltóságra, hogy Szentestől 3 km-re a Fábiánsebestyénre vezető úton egy nagytestű madár került bajba. A vasúti töltés mellett húzódó elektromos vezetékek csapdájába került egy bölömbika.

 

 

 

Magyarországon a bölömbikák állománya 700-1000 költő pár közé tehető. Bár az állománya stabil, a bölömbika Magyarországon fokozott védettséget élvez, eszmei értéke 100 000 forint.

 

A mentés nem volt egyszerű, mert a riadt madár nyitott csőrrel csapkod, ha veszélyt érez. Fényképezés közben is meg kellett tartani a tisztes távolságot, mert egy csőrcsapással elintézte volna a drága objektívet.

 

A katasztrófavédelem munkatársai értesítették a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársát, aki gyorsan a helyszínre érkezett. Az áramszolgáltató a vezeték áramtalanítása után tette lehetővé a mentést.

 

A gémfélék csoportjába tartozó madár mindkét szárnyán csúnyán megsérült, így azonnal Szegedre szállították. Sokan joggal azt hiszik, hogy a bölömbika kistestű madár (azért lehet, mert rendszerint gubbasztó testtartásban látható), valójában hossza mintegy 70-80 centiméter, szárnyfesztávolsága a 125-135 centimétert is eléri.

 

Szentes, 2014. 02. 16.

 

.