A KÖZGÉ Őrjöngők nyerték az Éhezők viadalát

Harc a Kincsért ifjúsági kalandvetélkedő

 

 

 

Véget ért a VI. Harc a Kincsért ifjúsági kalandvetélkedő, amely idén az Éhezők viadala elnevezést kapta. Az eddig megszokottakhoz képest szorosabb eredmény született, és a csapatok végig fej-fej mellett haladtak a versenyben. A kalandvetélkedőben összesen 11 bázisfeladatban lehetett a csapatoknak pontokat szerezni, és erre jöttek rá az úgynevezett bónuszpontok. Öt középiskolai csapat, a HMG Harcosok, KÖZGÉ Őrjöngők, Zsoldos Gladiátorok, Pollák Hősei és a MEZGÉ Hortus vett részt a diadalon. A HMG egy sportesemény közbejötte miatt kénytelen volt a vízilabdásokkal teletűzdelt csapatát újonc kalandorokra cserélni a vetélkedő előtti napon. A MEZGÉ csapata idén kissé hiányos létszámmal, de annál elszántabb diákokkal képviselte magát. A KÖZGÉ, a Pollák és a Zsoldos csapatai között már megtalálható volt egy-egy „harcedzett veterán kalandor”, és ez meg is látszott a teljesítményükön.

 

 

 

A nagyobb felbontású képekért keresse fel a Szentesi Mozaik facebook oldalát és ne fejtse el az oldal LIKEolását!

 NEM KELL FACEBOOK regisztrációval rendelkeznie!!!

 

Október 21-én reggel a Kurca-part Kalandparkban Szirbik Imre polgármester köszöntötte a kalandvetélkedő résztvevő diákjait.  A vetélkedőn a  Bárhol Tábor elnevezésű feladattal kezdtek a csapatok. Itt tábort kellett felállítani időre. (Érdemes megjegyezni, hogy a játékmesterek a kalandvetélkedő kezdetén begyűjtötték a résztvevőktől az összes mobiltelefont) Ebben volt sátorállítás, asztal behozatala a táborba (jó messzirőlJ) , bográcsállvány felállítása, matrac felfújása és leengedése időre, tábortűz gyújtás, vízvédelem kialakítása, stb.  Ezt a versenyszámot a Pollák hősei nyerték. Bár a HMG csak a második helyre futott be, keményen küzdöttek, főképp a csapat lány tagja, Szőke Anna, aki önként jelentkezett a nehéz tábori asztal cipelésére. Az első versenyszámot követően a csapatok pihenésképpen áthozták a kenukat a Dózsa háztól. Ezután Bertók Róbert és Bocskay István „játékmesterek” kiosztották a „Vadon szava” túlélő feladatokat betanulásra. A vadonban nélkülözhetetlen biztonsági csomók megkötésének technikáját a kalandpark dolgozója, nem mellékesen „leszerelt kalandlovag veterán” Őri József mutatta meg a tudásra szomjazó résztvevőknek.

 

 

 

Következő versenyszám az „ A mentőakció” Szentesi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság segédletével zajlott le. Ebben a talán legösszetettebb feladatban volt autóból mentés, tűzoltás, akadálypálya, toronyba fel és lefutás, kocsi tolás, stb. A KÖZGÉ csapata „őrjöngő”  tempóban nyerte ezt a versenyszámot. Őt követte sorban a HMG és a Pollák. Érdemes megjegyezni, hogy bár az éhezők viadala nevet viselte a vetélkedő, a játékmesterek most is aranyszívűek voltak, hiszen megengedték az indulóknak, hogy menetelés közben egyenekJ

 

 

 

Egy gyors futást követően hamarosan a strandon landoltak a csapatok, ahol az egyik nagy kedvenc, a „Matracos gyorsasági verseny” vette kezdetét. A matracok szájjal való felfújása után lehetett vízre tenni a matracot és azokon „gyors tempóban” végigevezni a medencében. A vízen a Pollák Hősei bizonyultak a legjobbnak.

 

 

 

A „Mi a pálya kötélpálya” bázisfeladathoz már újra a Kurca-part Kalandparkba kellett menni a csapatoknak. A magaslati kötélpályán a Zsoldos Gladiátorok voltak a leggyorsabbak.

 

 

 

Bár ekkor már igencsak éhesek voltak az indulók, tudták, hogy nem adhatják fel, hiszen ekkor indult el a „Harc az ételért” térképes versenyszám. Rejtvények és egy térkép segítségével kellett a csapatoknak megtalálniuk a városban lévő szobrok és emlékművek közül azokat, amelyeknél megfejthették a rejtvényben szereplő feladatokat. Itt már minden csapatból egy versenyzőnek viselnie kellett a saját maguk által készített csapatruhát. A MEZGÉ által készített ruha láttán a játékmestereknek  egy kis időre volt szüksége, hogy a nevetést abbahagyva ismertessék a feladatot. Itt számított a megfejtetések száma, és pontegyenlőség esetén a befutás sorrendje is. Holtversenyben a Pollák és a Zsoldos bizonyult legjobbnak attól függetlenül, hogy a KÖZGÉ ért be elsőnek. Ennél a feladatnál dőlt el, hogy melyik csapat mekkora élelmiszer adagot kap vacsorára.

 

 

 

Már sötétedni kezdett , amikor a csapatok a „Vadon szava” feladatnak kezdtek. Itt legjobban a KÖZGÉ és a MEZGÉ végzett holtversenyben. Volt olyan csapat, amelyik annyi ételt kapott, hogy nem bírta megenni, így büntető pontért átadott egy másik csapatnak belőle. Persze volt olyan csapat is amelyik búsan nézte a szinte üres bográcsát azon morfondírozva, hogy kinek mennyi fog majd jutni az ételből. A vacsora közben a csapatoknak plusz pontokért kellett acapella előadás keretében elénekelni a vetélkedővel kapcsolatos kalandjaikat. Az „éneklések” hallatán több –egyébként éhező- kalandornak elment az étvágya J)

 

 

 

Aznap a tábori takarodó után hajnalban jött a hidegzuhany! Szó szerint, hiszen hatalmas vihar kerekedett özönvíz szerű esőzéssel. Itt bizony gyorsan kiderült, hogy ki mennyire vette komolyan a sátor vízvédelmét a felkészülés során, vagy éppen melyik csapatnak, hogy sikerült megépíteni rögtönzött éjjeli menedékét, amelyben nem mellékesen egy csapattagnak bent kellett tartózkodni éjjel. A tábor kis túlzással olyan arcát mutatta, mintha természeti katasztrófa sújtotta volna.  Reggelre a csapatok kissé megtörve várták az első feladatot, és volt aki a feladás gondolatával barátkozott.  Bertók Róbert játékmester „lelkesítő” beszéde után újra felgyulladt a tűz a gladiátorok, őrjöngők, harcosok és a hősök szemeiben, és újult lendülettel vetették magukat a második nap „gyötrelmeibe”. Egy kis színt hozott a ködös szürkeségbe a csapatok lány tagjainak Rodeó Bika lovagló versenyszáma. A legjobb rodeósnak a KÖZGÉ –ből , Simondán Beatrix bizonyult. Ezt követően a DOMB következett. Váltófutással kellett felküzdeni magukat a csapatoknak a csúszós és meredek dombra. Két kör kemény dombfutás után ismét a KÖZGÉ győzedelmeskedett, és ők tűzhették ki a csapatzászlót a domb tetejére. Ebben a versenyszámban is bebizonyosodott, hogy a feladatok ismertetésére nagyon kell figyelni, hiszen a Zsoldos elrontott az indulási sorrendet, így bár nagyon jól futottak, a büntetés miatt mégis utolsók lettek ebben a versenyszámban.

 

 

 

Csúcs ez az út”, mondták is az indulók a mászófal váltómászás versenyszámnál. Nem kicsit nehezítette a feladatot a mászófal fogásaira felvitt sár. Az sem sokat segített a csapatoknak, hogy az utolsó mászónak bekötött szemmel kellett teljesítenie a feladatot. Mindemellett nagyon jól másztak  a kalandorok. Ekkor már úgy látszott, hogy a KÖZGÉT  nem lehet megállítani, hiszen ezt a feladatot is ők nyerték. Utánuk a Pollák, HMG, Zsoldos és MEZGÉ „futotta” a legjobb időt.

 

 

 

A kalandvetélkedő egyik legizgalmasabb feladatában a 7 méter magasan lévő drótkötél  pályán következett a „Függő játszma” . Váltásban kellett a résztvevőknek kimenteniük társaikat, amely nem volt könnyű feladat, hiszen ekkorra már igencsak átfagyott mindenki, és lemerevedett izmokkal nehéz volt jól teljesíteniük. Az utoljára induló csapatok dolgát még a szakadó eső is nehezítette. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a legjobb időnek kinéző futam végén kétszer is visszacsúszott a mentett társuk, így „csak” a harmadik helyet hozhatták el. Ebben a számban a Zsoldos kiköszörülte a futásnál szenvedett csorbát, és jó idővel megérdemelten nyerték ezt a versenyszámot.

 

 

 

A „Mesterlövész” feladatnál íjjal, fúvócsővel és air soft célba lövéssel kellet bizonyítani, hogy melyik csapat a legjobb céllövő. A verseny elején szerzett lendületét visszanyerve a Pollák nyert, mögötte a Zsoldos, HMG és a KÖZGÉ.

 

 

 

Az utolsó versenyszám, a „Gerillaharc” következett. A pint ball harcban mindenki mindenkivel összemérte az erejét. A kalandpark paint ball pályája a nagy eső után igazi dzsungel hangulatot árasztott. A legjobbak ismét a Pollák Hősei lettek. Elvileg lett volna még egy kenus versenyszám, de a játékmesterek a versenyszám elhagyása mellett döntöttek miután mérlegelték a hőmérsékletet, a szakadó esőt és azt a tényt, hogy a versenyzők nagymértékben átfáztak már.

 

 

 

Ezzel a verseny állása igen szorossá vált. Az eredményhirdetésre a kalandpark rendezvénysátrában került sor. A csapatok fázva, éhesen és kimerülten, de annál nagyobb izgalommal várták e végeredményt. Tudták, hogy nagy a tét, hiszen a győztes csapaté a megkérdőjelezhetetlen dicsőség és nem mellékesen egy értékes sportcsomagot vihet a hős csapat az iskolájának. A játéksorozat történetében először holtverseny alakult ki az első helyért. A Pollák Hőseinek és a KÖZGÉ Őrjöngőknek még egy feladatban kellett bizonyítaniuk. Dátum szerint kellett felsorolni az eddigi összes kalandvetélkedő nevét (2009. Harc a kincsért, 2010. A Megye Aranya, 2011. A Hétpróbások, 2012. Templomosok Kincse, 2013. Titkok könyvtára, 2014. Éhezők Viadala) . A megoldásra egy percet kaptak a csapatok. Ezt követően a játékmesterek kihirdették a VI. Harc a kincsért kalandvetélkedő eredményét!

 

V. MEZGÉ Hortus                            30 pont

IV. HMG Harcosok                          37 pont

III. Zsoldos Gladiátorok                  41 pont

II. Pollák Hősei                               48 pont

I. KÖZGÉ Őrjöngők                          48 +1 pont

 

A KÖZGÉ most először diadalmaskodott a vetélkedőben, így a dicsőség az övék lett. A játékmesterek viszont salamoni döntést hoztak, amely szerint a szoros eredmény miatt a sportfelszerelést szétosztották a KÖZGÉ és a Pollák csapatai között.

 

FIGYELEM CSAPATOK! A Játékmesterek már elkezdték kidolgozni a következő évi vetélkedő feladatait. Így a mottó újra él: A verseny elkezdődött! J 

 

A kalandvetélkedő lebonyolításában részt vettek:

Bocskay István játékmester, Bertók Róbert játékmester, Őri József, Váczi Nándor és Gyollai Ádám játékmester segédek, valamint a szentesi tűoltók és az üdülőközpont munkatársai. A kalandvetélkedő fotósa és állandó hírvivője ismét Vidovics Ferenc volt.

 

 

 

Bertók Róbert a következő gondolattal zárta a versenyt:

- A vetélkedőn ismét bebizonyosodott, hogy mekkora ereje van a sportnak, a kalandoknak, és a léleknek, amely ismét átsegítette a résztvevő diákokat a legnehezebb pillanatokon is. Újra legyőzték félelmeiket, fáradságukat, és babonáikat. Bízunk benne, hogy izgalmas kalandjaik a többi diákot is arra bátorítják, hogy sportoljanak, és kimozdulva a szabadba felfedezzék a természet adta örömöket. Köszönetet szeretnék mondani Bocskay Pisti barátomnak, és Tordai Árpád tanár úrnak és Vidovics Ferinek. Köszönet a rendezvény támogatóinak, Szentes Város Önkormányzatának, a Szentesi Üdülőközpontnak, a Szentesi Hivatásos Tűzoltóság munkatársainak, a Vida Team Kft-nek. Valamint köszönet illeti azokat a tanárokat, iskolai vezetőket és szülőket, akik felfedezték ennek a kalandvetélkedőnek az értékét, és segítettek a megvalósulásában.

 

Az éhezők viadalának további képei:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2014. 10. 31.

 

.