Szalva Emlékszoba nyílt a ligeti múzeumban

 

 

 

Emlékszobát alakítottak a Koszta József Múzeum ligeti épületében, a Csallány Gábor Kiállítóhelyen Szentes város díszpolgára, a növénynemesítő Szalva Péter és felesége hagyatékából. Az állandó kiállítás hosszú évek előkészítő munkáját követően nyílt meg 2013. augusztus 30-án, pénteken, melyet Móra József önkormányzati képviselő nyitott meg.

 

 

 

A növénynemesítőként nemzetközi hírnevet szerzett Szalva Péternek, illetve feleségének, Juhász Erzsébetnek az életútját, munkásságát mutatják be.

Amikor évekkel ezelőtt a múzeumba szállították a hagyatékot, igyekeztek pontosan dokumentálni a Tóth József utcai lakóház helyiségeit, tudtuk meg a kiállítást rendező Mód László néprajzkutató-muzeológustól.

 

 

 

Az emlékszoba Szalva Péter sokoldalú tevékenységének (színész, asztaliteniszező, növénynemesítő, fotós is volt) taglalása mellett próbálja felidézni azt a tárgyi környezetet, amelyet nyugdíjas éveik alatt a házaspár saját lakóhelyén kialakított.

 

 

 

A nagyméretű fényképek, a különböző zöldségféleségeket ábrázoló faragások, hímzések, magkompozíciók a szobák falát díszítették úgy, ahogyan azt a múzeumi tárlat is megjeleníti. Külön érdekessége a kiállításnak azoknak a termékeknek (pl: paprikalekvár, paprikalikőr, paprikapálinka stb.) a bemutatása, amelyekkel hosszú évtizedeken keresztül folytattak kísérleteket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.