Megújult Szentes legrégebbi szobra

Új helyen Nepomuki Szent János szobra

 

 

 

Újra felállították a város egyik legrégebbi szobrát a felújított Kurca hídnál. A Nepomuki Szent Jánost ábrázoló mű restaurálása és elhelyezése érdekében szerződést kötött a Szent Anna Plébánia és az önkormányzat. A szobor 1778-ban már állt a templom közelében a Kurca folyó partján, gróf Eszterházy Pál nagyprépost szentesi látogatásának jegyzőkönyve szerint.

 

 

Nepomuki Szent János festett mészkőből készült szobra az utóbbi években a Szent Anna Plébánia pincéjében feküdt. Rózsa Gábor mérnökmúzeológus leírása szerint a régi plébánia mellett felállított szobrot az új plébánia építésekor annak kertjében helyezték el. Később, a fűtőmű kerítésének építésekor a szobor feje letört, majd el is veszett; ezért a plébánia pincéjében helyezték le.

 

 

Az újbóli felállítás Móra József ötlete, aki Rózsa Gáborral közösen nyomon követte a szobor sorsát. Mint mondta, a híd átépítése adta a lehetőséget a Nepomuki Szent János szobor újbóli felállításához és a kezdeményezést mindenki kedvezően fogadta.

 

 

 

A város vállalta a felújítás és karbantartás költségét, az egyház pedig átadja az önkormányzat részére mindaddig, amíg a híd áll.

 

 

 

A sok viszontagság nyomot hagyott a mintegy 160 centiméter magas alkotáson. Nem csupán a feje hiányzik, hanem a keze is, és több helyen csorbult. A helyreállítást végző Szemerey-Kiss Balázs szegedi kőszobrász-restaurátor szerint a legfontosabb részek hiányoznak a műről. A képzőművészeti egyetem kőszobrász és restaurátor szakán végzett fiatalembernek nem az első ilyen munkája Szentesen, ő állította helyre a Bánomháti-temetőnél látható Szent Vendel szobrot is.

 

 

 

Nepomuki Szent János restaurált szobrát

2013. augusztus 15-én a híd ünnepélyes átadásakor szentelik újra.

 

 

 

Nepomuki Szent János a folyók, hidak, hajósok, halászok védőszentje és a gyónási titok vértanúja. Wolfflin János néven született 1350 körül a dél-csehországi Pomuk nevű faluban szegény parasztszülők késői gyermekeként. Csecsemőkorában súlyos betegsége miatt szülei megfogadták, hogy felgyógyulása esetén papnak nevelik. Tehetségének köszönhetően a prágai székesegyház kanonoka és hitszónoka, valamint IV. Vencel cseh király feleségének gyóntatója lett. A legenda szerint a királynak nem árulta el a felesége gyónási titkait, ezért megkínozták, majd kezét lábát összekötözve a Moldva folyóba dobták, ahol csodás lángok jelentek meg. Első szobrát 1683-ban a prágai Károly-hídon állították fel. Szobrai Közép-Európában szinte minden településen megtalálhatók – Szegváron és Csongrádon is –, általában hidakon, vízpartokon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2013. 08. 13.

 

 

 

.