Lengyel pilóták emlékműve Szentesen

Nekikezdtek az alapozásnak, és egy hónap múlva át is adják

 

 

 

A napokban elkezdődött a Lengyel pilóták emlékművének alapozása a honvédséggel szembeni Park Center mellett. Az a megtiszteltetés érte városunkat, hogy a Magyarországon hősi halált halt lengyel pilóták tiszteletére állítandó emlékművek egyike városunkban kerül felállításra. És, hogy miért Szentesen, erre magyarázatot kapunk Pusztai János: A szentesi repülés története című könyvből.

 

1944. augusztus 1-jén indította a RAF, az angol légierő a varsói fölkelők utánpótlásának szállítását hazánkon keresztül. Visszaúton a hat gépes egységből egy Halifax típusú gép “valószínûleg Magyarország fölött” elveszett, rögzíti a Royal Aero Force jelentése. Ez a gép már Szolnok térségében megsérült. Pilóta a legrövidebb úton igyekezett a jugoszláv partizánok által felszabadított területre menekülni. A Halifax sorsa végérvényesen a városunk térségében pecsételődött meg. A Tisza–hidat védő tüzéreknek adatott meg a kegyelemdöfés lehetősége.

 

 

 

Az egyre alacsonyabban repülő gépből a személyzet négy tagja valószínűleg Szolnok megye területe fölött kiugrott. A gépparancsnok–navigátor Szentes fölött hagyta el a repülőgépet, miután a pilóta és az egyik fedélzeti lövész a hidat védő légvédelmi ágyú találatakor életét vesztette és a géppel együtt a Tisza és az akkori huszár laktanya közötti területre zuhant. A személyzet hősi halált halt lengyel, de angol katonai szolgálatot vállaló tagjait a solymári katonai temető angol parcellájában helyezték örök nyugalomra.

Az ejtőernyővel szerencsésen megmenekült Witold Raflewski gépparancsnokot a csendőrök fogták el, de bántalmazták. Látva ezt Lakos József nyomozó az 1946-ban meggyilkolt városi rendőrkapitány és Süle István detektív, hivatkozással mind a genfi, mind a hágai egyezményre, az önvédelemre képtelen katonát kimentették a vérszomjas tömeg és a brutális csendőrök kezéből. Hadifogoly táborba irányították...

Képen: H. P. Halifax a RAF bombázó és szállító repülőgépe. E típuscsaládba tartozó repülőgép zuhant le a laktanya és a Tisza közötti területre 1944. augusztus 2-án éjszaka.

 

Szentes, 2013. 08. 22.

 

 

 

 

.