Egy hónap múlva LECSÓFESZTIVÁL!!!

Már lehet jelentkezni a lecsófőzésre!

 

Egy hónap múlva itt a XII. Szentesi Lecsófesztivál. Az idei évben is meglepetéssel készülnek a szervezők a résztvevőknek, de túl sokat nem árulhatunk el. A meghívó plakátból kiderül, hogy több ezer lecsóviking érkezik Szentesre, de hogy ez mit is jelent, az majd a helyszínen kiderül.

 

Hajdan 2002-ben a HUNOR COOP ZRt. Családi napja keretében rendezték meg az első Lecsófesztivált, amikor is 36 bográcsban főtt a lecsó. Négy évre rá már négyszer ennyien versengtek a legjobb lecsó címért, amit már az ítészek sem bírtak gyomorral. Így született meg az a gondolat, hogy a legügyesebb főzőnek, nem csak gasztronómiai tudással, hanem szerencsével is kell rendelkeznie.

 

Ebben az évben szeptember 6-7. között már a XII. Szentesi Lecsófesztiválra várják mindazokat, akik szeretik a jó társaságot, no meg a gyomrukat.

 

Megkérdeztük Mészáros Zoltán vezérigazgatót a Lecsófesztiválról, valamint lesz-e változás a zsűrizésben?

Az első szentesi lecsófesztiválon, 2002-ben még csak 36-an főztek. A zsűri, akkor még bírta gyomorral, de mára már a több száz bogrács tartalmát nem tudja végigkóstolni, ezért sorsolással választják ki a legjobb lecsót.

A lecsófőző verseny zsűrije a VI. Szentesi Lecsófesztiválig végig kóstolta valamennyi induló lecsóját, de 2007-ben nem vállalkozott arra, hogy mind a 230 féle lecsót végigkóstolja. Ezért szemrevételezés után a testület úgy döntött, hogy sorsolással döntik el a dobogós helyeket. A nyerteseknek így nem csak lecsójuknak kellett lenni, hanem „malacuknak” is.

Kísérletet tettünk, hogy megfelelő gyomorkapacitással rendelkező személyeket találjunk, de nem sikerült így a jól bevált gyomort kímélő módszert alkalmazzuk idén is, mert míg a lecsóreceptek tárháza kimeríthetetlen, addig a gyomor befogadóképessége véges.

 

A lecsófesztivál programjáról tudhatunk még valamit? - fellépő művészekről?

- Még egy hónap van hátra a rendezvényig, és addig is számos program várja a szentesieket, így még korai lenne róla bármit is elárulni. Legyen meglepetés, de azt elárulhatom, hogy megvan a teljes műsor, a fellépő művészekkel is megkötöttük a szerződéseket - tudtuk meg Mészáros Zoltántól.

 

 

Szentes, 2013. 08. 02.

 

.