Ön tudja???

Kötelező a gázkészülékek felülvizsgálata 5 évente!

 

2012. január elseje óta kell a lakástulajdonosoknak számolniuk azzal, hogy amennyiben bérbe adnák vagy eladnák a lakásukat, kötelező jelleggel el kell készíttetniük az ingatlan energetikai állapotfelmérését. Az úgynevezett energiatanúsítványból sok olyan információhoz juthat így a tulajdonos, melyek révén költséghatékonyabbá válhat a lakás fenntartása különösen az áram-, illetve a gázszámlák szempontjából.

 

Szeptembertől azonban nem csak ezt lesz kötelező elkészíttetni. A 2012. szeptember 1-jén hatályba lépő kormányrendelet újabb, biztonsági szempontokat szem előtt tartó lépésre kötelezi a lakástulajdonosokat, ezúttal a gázkazánok és gázcsatlakozók kapcsán.

 

INGYENES FELÜLVIZSGÁLAT

Vizsgáltassa be készülékeit, bekötéseit, gázvezetékrendszerét, INGYEN!

Tegyen eleget az 5 évente kötelező ellenőrzésnek.

Érezze magát és családját biztonságban.

Értesüljön a lehetséges problémákról, szakszerűen és díjmentesen.

Ön mint tudatos fogyasztó szeretne eleget tenni kötelezettségeinek?

Nem kell mást tennie mint hívni a 06-30/389-0146-os NEM EMELTDÍJAS telefonszámot.

 

Az alábbiakban kötetlen beszélgetést folytattunk Kálmán Zoltán gázvezeték és -készülékszerelő mesterrel, aki készségesen válaszolt az érdeklődők kérdéseire:

Mikortól van érvényben, és milyen előírással van dolgunk?

Kálmán Zoltán gázszerelő mester: 2012. július 20-án jelent meg a Magyar Közlönyben az a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett kormányrendelet, amely a gázcsatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatát írja elő. Ennek értelmében magát a felhasználói berendezést az üzembehelyezését követő 5 éven belül első alkalommal felül kell vizsgáltatni, majd a jövőben 5 évente azt meg is kell ismételni. Emellett 10 évente a csatlakozóvezetékek műszakibiztonsági felülvizsgálatát is meg kell csináltatnia a tulajdonosnak. A rendelet 2012. szeptember 1-jétől hatályos, a legelső felülvizsgálatokat pedig legkésőbb 2016. december 31-ig végre kell hajtani. Az 1981 előtt vagy bizonytalan időpontban üzembe helyezett készülékeknél erre 2013. decemberi 31-ig kapnak haladékot a tulajdonosok.

 

Miután a szakember végzett a vizsgálattal mire számíthatnak a fogyasztók?

Kálmán Zoltán gázszerelő mester: Az ellenőrzés végén három minősítést kaphat az adott szempont: megfelel, feltétellel megfelel, illetve nem felel meg. A minősítés végén a tulajdonos az aláírásával tudomásul veszi a dokumentumban szereplőket. Abban az esetben, ha valamelyik rész nem megfelelő minősítést kap, abban az esetben a szakember felhívja a figyelmet a hiányosságokra, tulajdonosként pedig mielőbb gondoskodni kell a probléma orvoslásáról.

 

Önök is előírásszerüen dolgoznak?

Kálmán Zoltán gázszerelő mester: A kormányrendelet előírja a felülvizsgálat során kitöltendő dokumentum tartalmát is, mely nagyjából három és fél oldalon keresztül sorolja a különböző szempontokat, melyeket a szakembernek ellenőriznie kell.

 

Ha nem végezhet bárki ilyen vizsgálatot, mégis kihez fordulhatnak a fogyasztók?

Kálmán Zoltán gázszerelő mester: A rendelet szerint csak az végezheti el ezt a felülvizsgálatot, aki műszaki-biztonsági felülvizsgálatra jogosító engedéllyel rendelkezik. Az általa készített jegyzőkönyvet pedig a fogyasztó köteles megőrizni, hiszen ezzel tudja igazolni, hogy eleget tett törvényi kötelezettségének.

 

Szentes, 2013. 08. 22.

 

.