Új állatfajt fedeztek fel Szentesen!

Pontos leírása a "Dülledt szemű vízi csirkéknek"

 

 

 

Sorra érkeznek a nevezések az idei Szárnyas Napok gasztronómiai és sörfesztivál rendezvény különféle vidám vetélkedőire. A rendezvény pénteki és szombati napjain számos vetélkedő program várja majd a látogatókat. A sörkirály választás, csirkeszárnyevő verseny, és sör kalandtúra. Az idei sör kalandtúrára már csak kettő csapat nevezését fogadják el a szervezők, hiszen már nevezett a „Bajor család”, a „Tébolyda” és a „Dülledt szemű vízi csirkék” csapata is. A vízi csirkék egy kis leírást is adtak erről a ritka „állatfajról” :-)

 

 

 

 

 

A dülledt szemű vízi csirke állatfajról röviden: rendkívül ritka.

A mérsékelt övi éghajlatot kedveli, és néha hazánkban is előfordul. A nyári melegben nagy mennyiségű alkohol bevitelére van szüksége, de ennek mértéke egyedenként változó. Az alkohol bevitele után bármilyen szilárd táplálékot elfogyaszt, amit talál.

Nevét onnan kapta, hogy a bevitt táplálékot visszaöklendezi fiókái részére, amelyet a látószerve megnagyobbodása, erős kidülledés kísér. Mivel ezt a folyamatot nem minden esetben tudja koordinálni, a kutatók a populáció vészes csökkenésétől tartanak.

Magyarországon védett állatfaj.

Egy évben csak egyszer jelenik meg hazánkban, akkor is csak a Szentesi Szárnyas Napok rendezvényen.

Ilyenkor végigjárja a fészekrakó helyeit, miközben nagymennyiségű alkoholos tartalmú folyékony táplálékot vesz magához. Szaporodása egyedenként változó.

A folyadék bevitelének hatására bizonyos egyedeknél fokozott párzási aktivitás, még más társaiknál a párzásra való képtelenség következik be. Az utódok szerencsés esetben a nőstények genetikai állományát hordozzák magukban.”

 

Szentes, 2013. 08. 15.

 

 

.