Panni néni 100 éves

Kedvence a mai napig a Dianás cukor (lehet, hogy ez a hosszú élet titka?)

 

 

 

Örömteli esemény miatt gyűltek össze 2013. augusztus 26-án az Aranysziget Otthon Szentesi Otthonában, ahol Misku Anna néni 100. születésnapját ünnepelte. Panni nénit köszöntötte ezen az örömteli rendezvényen Szűcs Lajos alpolgármester is. Virágcsokor mellett átadta Orbán Viktor miniszterelnök úr levelét is melyben ő is tiszteletét fejezi ki Anna néni kora felett.

 

 

 

Panni néni 1913. augusztus 27-én született Csongrádon. Tizenegyen voltak testvérek, a testvérek közül sajnos Anna néni és nővére Veronika hátránnyal kezdték az életüket, mely taníttatásukban is akadályozta őket.

 

 

 

Anna néni 2 osztály tudott elvégezni Csongrádon egy tanyasi iskolában. Ezután a szüleinek segített a földművelésben és a háztartás körül. Tinédzser korában libát terelgetett, valamint kanász és gulyás is volt. Anna néni nem ment férjhez, házasságon kívül viszont egy fia született, akit sajnos nem tudott felnevelni. Szülei halála után Veronka nővérével 1966-ban szociális gondozásba kerültek. Testvére 1980-81-ben kórházba került ahol hosszú betegség után elhunyt, amit Panni néni nehezen tudott feldolgozni.

 

 

 

Az otthon életébe könnyen beilleszkedett, évekig portási feladatokat látott el, de a házkörüli munkákban is segédkezett (fokhagymát font, konyhai előkészítő munkálatokban aktivizálta magát). Szabadidejét is hasznosan igyekezett kitölteni, hímzett, kötött, olvasott.

 

 

 

1999-ben agyvérzés érte, amelynek következtében a jobb oldala lebénult. Emiatt már nem tudta ellátni a portási feladatát. Nagyfokú akaraterejének köszönhetően megtanult járókerettel közlekedni, és kisebb segítséggel önállóan ellátni magát. Ezután fizikai állapotának megfelelően tevékenykedett: szeretett fonalat gombolyítani. előre rajzolt képeket színezni. A mai napig kedvenc elfoglaltsága: a Kincses kalendárium lapozgatása. nézegetése. Nagy öröm számára, ha unokaöccse Misi rendszeresen meglátogatja. Az unokaöccsén kívül nagy segítséget jelentenek számára a nővérek és a betegszobán segítkező társai, akik kívánsága alapján édességeket vásárolnak számára. Idős kora miatt állandó fizikai segítséget igényel. Ágyhoz kötött, de ennek ellenére, mindig jó kedélyű és örömmel veszi, ha foglakoznak vele.

 

 

 

Kedvenc időtöltése közé tartozik: Tv nézés, Kincses kalendárium olvasgatása lapozgatása, mesés könyvek , fényképek nézegetése. A mai napig bizalmas feladatot is ellát, a szobájának ruhás szekrény kulcsát őrzi. Reggelente, nagyon szeret jó meleg vízben tusolni, és kedvenc édességét majszolgatni. ami nem más mint a Dianás cukor.

Szentes, 2013. 08. 26.

 

 

 

 

.