Ötszörös holland bajnok pék Szentesen

Paul Berntsen a Szent Korona cukrászdában

 

 

 

Most sokan kérdezhetik vajon, hogy került Szentesre az ötszörös holland bajnok pék, aki még a holland királyi családnak is süt? Egyszerű a történet.

 

 

 

Az elmúlt héten befektetői tárgyalásokat folytattak a város vezetői Hollandiában mikor találkoztak Paul Berntsen-nel. Egy-két mondat után kiderült, hogy napokon belül a magyar és a holland pékszövetség nemzetközi kapcsolataként három holland sütőmester érkezik Magyarországra és három magyar pék utazik ki Hollandiába tapasztalatszerzés céljából.

 

 

 

A város polgármestere meghívta városunkba Pault, aki örömmel jött. A Füsti cukrászdában meg is ismertette a helyi cukrászokat egy-két recepttel és érdekes ötleteket is adott a sütemények értékesítésével kapcsolatban.

 

 

 

Pl. mutatott egy olyan mézes tészta alapú süteményt, mely tele van mazsolával és dióval, de nem csak finom, hanem a sütinek más funkciója is van.

Ezt a süteményt kint Hollandiában úgy árulják, hogy aki vesz belőle, az nem csak egy finom süteményt kap, hanem az ár egy része jótékonysági alapba kerül. Így sikerült egy torony felújítását finanszírozni a süteményből. Amikor megjelent a piacon első napon 4.000 euro-s hasznot hozott.

 

 

 

Miután megismertette a sütit és annak célját, kérdezte, hogy Szentesen van-e olyan épület ami felújításra szorul. Mi csak sandán mosolyogtunk, mert ha 1 euros haszonnal számolunk, akkor csaknem 10 millió ilyen sütit kellene készíteni és eladni, hogy megújuljon a Petőfi Szálló!

 

 

 

Volt egy másik termék is, mely díszdobozán városok fotója található és a süti formája a holland tartományt mintázta. Ez szintén bevételi forrást jelenthet a városnak, térségnek, megyének.

 

 

 

Érdekes volt hallani a humortól sem mentes előadást, mely akkor teljesedett ki, amikor előkerült a csempész kenyér! Régen ilyen kenyérbe sütöttek bele sok-sok dolgot, melyet csempészni akartak, de mára már csak a gasztronómiai értéke maradt meg. Kb. 2 mm-es szeletekre szelt kenyér egyetlen feladata, hogy megtartsa a rátett holland sajtot. Mindezek mellett azért finom is. :-) Elkészítése picit hosszadalmas, mert 12-14 óra hosszat kell a kemencében tartani, ahol nem sül, hanem inkább megfő! 250 C fokon indul a sütés, majd lekapcsolják a kemencét ami fél nap alatt hűl le és addig benne van a tészta is. A jobb eltarthatóság miatt vákumcsomagolásba teszik.

 

 

 

Paul ereiben nem kék vér, hanem PÉK VÉR csörgedezik, mert Ő családjának ötödik generációja, aki ezt a szép mesterséget űzi.

 

Szentes, 2013. 04. 23.

 

.