XII. Télbúcsúztató Karnevál sajtótájékoztatója

Helyszín: Szentes, Dr. Papp László Városi Sportcsarnok és környéke, valamint az Ifjúsági Park

Időpont: 2013. február 22-23.

 

 

 

A hónap utolsó hétvégéjén - immár tizenkettedik alkalommal - Szentesen újra megrendezésre kerül a Télbúcsúztató Karnevál. Városunk évtizedes hagyományokkal rendelkező évindító nagyrendezvénye töretlen népszerűségnek örvend, mind a városlakók, mind az idelátogatók körében.

 

Az alföldi össznépi mulatságot a forró hangulat, a helyi és szlovén hagyományok ötvözése jellemzi, részt vesz benne a város apraja-nagyja, környékbeliek és távolabbról érkezők. Az esemény állandó díszvendégei a szlovéniai jelmezesek és busók, akik segítségével már pénteken elkezdődik a tavaszvárás és kitart egész szombat estig, amikor a maskarások felvonulását követően a Kurca-parti télbúcsúztatón tábortűzzel, busótánccal űzzük el a hideget.

 

A sajtótájékoztató megtekinthető a Szentesi Mozaik videó csatornáján!

 

 

A szombati kavalkád a városi sportcsarnokban folytatódik, ahol az est záróakkordjaként színpadra lép az a népszerű zenei előadó, aki idén is zsúfolásig tölti majd a sportcsarnokot. A rendezvény ideje alatt a sportcsarnok előtti kertben péntektől a Gladiátor Rendezvényiroda szervezésében megvalósuló II. Farsangi Borvigadalom keretében gasztronómiai és kézműves udvar várja a látogatókat.

 

 

 

 

A mulatságon részt vevő busók a rendezvény elmaradhatatlan szereplői, akik nagyban hozzájárulnak az esemény színvonalához. Szőrével kifelé fordított, bő birkabőr bundát vesznek magukra. Óriási álarcot tesznek az arcuk elé, hogy mindenki megijedjen tőlük, de senki se ismerhesse fel őket. Az álarcot sokan maguk faragják fűzfából. Kecske-, birka- vagy néha ökörszarvat erősítenek rá. Az övükre kereplőt és kolompot akasztanak, mert ezekkel lehet a legfülsiketítőbb zajt csapni.

 

A szlovén jelmezesekkel kapcsolatunk a rendezvény történetében megélt évek alatt barátsággá fejlődött, városunk képviseletében a Hunyadiak Örökében Hagyományőrző Egyesület tagjai évek óta meghívást kapnak az ottani hagyományőrző rendezvényekre.

 

A turisztikai kihívások mellett a rendezvény legfontosabb mozgatórugója a gyerekek szereplési lehetőségének töretlen biztosítása, mindazonáltal a Karnevál közösséget építő, formáló ereje. Minden közösség törekvése a közös találkozások szervezése. Ezek lesznek ünnepeink, ünnepeinkből pedig hagyomány válik. A város valamennyi oktatási intézményében kiemelt időszak a farsang. Ebből adódott a közös mulatság ötlete, hiszen tartalommal tölthető meg a farsangi időszak végén rendezett városi esemény. Ez, valamint a kiemelkedő alap- és középfokú művészeti nevelés okán is szinte kötelességszerű a bemutatkozás méltó feltételeinek megteremtése.

 

 

 

Turisztikai szempontból a Karneváltól elvárható eredmény a pozitív városimage-hoz, valamint a vendégéjszakák éves növekedéséhez való hozzájárulás. Az évindító nagyrendezvény remekül illeszkedik a nagyrendezvények sorába, helye van az országos turisztikai palettán. Ezt bizonyítja, hogy a Karnevál történetében az elmúlt 12 év alatt számtalan helyi vállalkozás gondolta úgy, hogy szponzorként vagy támogatóként részt szeretne vállalni a rendezvény sikerében. Büszkék vagyunk rá, hogy az idei Karnevál megrendezéséhez minden eddiginél több támogató járult hozzá pénzbeli támogatás, termékadomány vagy egyéb formában. Segítségükkel és a rendelkezésre álló forrásokkal történő ésszerű gazdálkodással, szerényebb körülmények között ugyan, de a legfontosabb programpontokat megőrizve tudjuk megvalósítani a rendezvényt: idén is lesznek busók, megrendezésre kerül a város főutcáját teljes hosszúságában megtöltő karneváli felvonulás és a szombati nap zárásaként újra igényes, de a fiatalok igényeit is kielégítő könnyűzenei előadó (ANTAL TIMI) lép színpadra.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a programokra l

 

 

Szentes, 2013. 02. 12.
 

 

.