Szentes az Élhető Közösségek Nemzetközi Világversenyének döntősei között

 

 

Szentes delegációja is csatlakozik ahhoz a világ minden tájáról érkező több mint 60 jelölthöz, akik Kínában Xiamen városában gyűlnek össze november 28. és december 2. között az ENSZ által támogatott Élhető Közösségek Nemzetközi Világversenyének döntőjére (angolul “The International Awards for Liveable Communities”, röviden LivCom).

 

A verseny utolsó szakaszában 4 napos megmérettetés vár a küldöttségekre, így Szentesre is, az önkormányzati és környezetvédelmi irányítás területén világszerte elismert szakértőkből álló zsűri előtt.

 

A környezetgazdálkodás területén legeredményesebb, az élhető környezet megteremtése érdekében legtöbbet tett és a leginkább életképes közösségekről tanúbizonyságot tett nyerteseket december 2-án a ún “Zöld Oscar”-nak is nevezett díjátadó ceremónia keretében hirdetik ki.

 

A világverseny az idén 17. alkalommal kerül megrendezésre. A közösségek részére a döntőbe jutás feltétele egy előzetesen benyújtott pályázat volt, melyet júliusban bíráltak el és amelyet Szentes sikeresen teljesített. A Xiamenbe meghívást kapott döntősök között megtalálhatóak a néhány száz lelket számláló közösségek és a több millió lakosú nagyvárosok egyaránt.

 

 “Örömünkre szolgál, hogy Szentes bejutott a verseny döntőjébe, melyhez ezúton is gratulálok. Minden döntőbe jutott pályázó tanúbizonyságot tett arról, hogyan lehet egyedi, innovatív megoldást találni egy közösség problémáira. Gyakorlati tapasztalataikról szeretnénk többet tudni, az elért eredményeikből pedig minél többet tanulni.” - nyilatkozta Alan Smith, a LivCom Díj alapítója és vezérigazgatója.

 

A verseny döntőjében idén mindösszesen 42 város, 52 projekt és 6 különdíjra pályázó jelölt méretteti meg magát.

A 2013-as LivCom döntők és a jelöltek prezentációi november 28. és december 2. között a http://www.livcomawards.com weboldalra kattintva élőben is nyomon követhetők.

 

 

A "The International Awards for Liveable Communities" (továbbiakban LivCom) díjat 1997-ben alapították az ENSZ Környezetvédelmi Programjának hozzájárulásával és támogatásával. A LivCom a világ egyetlen olyan versenye, mely az egyes közösségek, városok környezetükért tett erőfeszítéseit hivatott előtérbe helyezni, a környezetgazdálkodásra, az életképes közösségekre összpontosít. A LivCom alapelvének középpontjában az egyes emberek életminőségének javítása áll az élhető környezet megteremtésével.

 

A LivCom nem politikai megmérettetés. A versenyen mintegy 50 nemzet és kultúra képviselteti magát. A díjakat minden évben három kategóriában ítélik oda: Teljes Város, Fenntartható Környezet Projekt és Különdíj kategóriákban.

 

A LivCom az egyetlen olyan fórum, amely a témában a legjobb nemzetközi gyakorlatokat vonultatja fel.

 

Szentes, 2013. 11. 22.

 

.