Futással emlékeztek Szentesen a 140. évfordulóra

 

 

 

Az idén 140 éve annak, hogy Szentesen tűzoltóság működik. Ennek tiszteletére a Szentesi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság emlékfutást szervezett, amelyen a város területén kijelölt 14 kilométeres pályát tíz csoportban indulva teljesítették a feladatra vállalkozók.

 

 

 

1873-ban jött létre Szentesen a Tűzoltó Egylet, amelynek elnöke Balogh János, a város akkori rendőrkapitánya lett. Alapításakor az egylet öt vízipuskával, negyvennyolc bőrvederrel, hét lajtos kocsival, tíz darab csáklyával rendelkezett, ugyanakkor intézkedtek két darab újszerkezetű vízipuska, és húsz darab újabb szerkezetű szer megvásárlására is – olvasható a korabeli dokumentumokban.

 

 

 

Az alapítók mai utódainak meghívását a makói és szegedi tűzoltói is elfogadták, de csapatot indított a városban működő MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj és a szentesi vízilabda csapat is, de mellettük voltak olyanok is, akik a sport szeretete révén csatlakoztak az emlékfutáshoz. Az indulók közül közel tucatnyian éltek azzal a lehetőséggel, hogy a 14 kilométeres távot kerékpáron teljesítsék. A futók biztonságára a forgalmas csomópontokban a szentesi polgárőrök ügyeltek.

 

 

 

Az évfordulón a látogatók megtekinthették szentesi tűzoltólaktanya tűzoltó múzeumában kiállított régi eszközök mellett a tűzoltó szertárakban lévő, ma alkalmazott szereket is, míg az emeleti teremben a tűzoltóság történetét bemutató fotókat és filmrészleteket vetítettek a látogatóknak.

 

 

 

Ezzel a lehetőséggel éltek a legkisebbek is. A Szentes Felsőpáti Óvoda Nagytőkei Tagóvodájából 14, míg a Szegvári Kurca Parti Óvoda Vackor csoportjából 20 óvodás érkezett az óvó nénik kíséretében. A kicsik élvezettel kapaszkodtak fel a gépjármű-fecskendők vezetőfülkéjébe, és szálltak be a magasból mentő szer földre eresztett emelőkosarába, valamint a füstsátor sötétjében izgalommal próbálták ki a légzőkészülék használatát.

 

 

 

Az emlékfutást teljesítő csapatokat oklevél és ajándéktárgy is emlékezteti az évfordulóra. Ezen a napon a hivatásos tűzoltó-parancsnokságot felkereste Szatmári Imre tű. ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, aki a 140. évforduló alkalmából oklevelet és emlékplakettet adott át Kálmán Rajmund tű. alezredesnek, a Szentesi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokának, aki az igazgató részére az alkalomra készített ajándéktárgyat és a 140. évfordulót megörökítő pólót adott át.

 

 

További képek az eseményről:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2013. 11. 16.

 

.