Édes délután Derekegyházon

 

 

 

A nyári Palacsinta fesztivál után a derekegyházi Művelődési Ház és Könyvtár újabb gasztronómiai témájú rendezvényvénnyel örvendeztette meg az édességet kedvelő érdeklődőket. A november 16-án megrendezett I. Sütemény Fesztivált hagyományteremtő rendezvénynek szánták, amely látva a vendégsereget minden bizonnyal el is érte célját.

 

 

 

A felhívásnak megfelelően a résztvevők almás és egyéb kategóriában nevezhették be süteményeiket. Mindkét csoportban komoly verseny alakult ki, hiszen közel ötvenféle süteményt neveztek be. Volt olyan versenyző, aki háromféle süteménnyel is próbálta bebiztosítani helyét a dobogón. A versenyzők igen komolyan vették a megmérettetést, profi cukrászokat megszégyenítő finomságokkal örvendeztették meg a zsűrit és a kóstolásra érkező közönséget.

 

 

 

Az ünnepélyes megnyitó után, ahol Szabó István polgármester, valamint Bánvölgyi Petra az intézmény művelődés és programszervezője köszöntötte a vendégeket, sor került a sütemények bemutatására. Még a közönség átadta magát az édességek élvezetének a zsűrinek komoly fejtörést okozott a győztes sütemény kikiáltása. Figyelembe véve a sütemények ízvilágát, állagát és külalakját almás kategóriában Véró Mihályné (Nagymágocs) almás buktája nyerte el leginkább a zsűri tetszését. Egyéb kategóriában pedig Kaczkó Györgyné (Derekegyház) alma formájú csokitortája utasította maga mögé a mezőnyt. A látogatók szívébe pedig Mátéfi Endréné (Derekegyház) pötyikéje lopta be magát leginkább, így ő vihette haza a közönségdíjat.

 

 

 

A vetélkedésből nem maradhattak ki a kisebbek sem, ők süteményevő versenyben mérhették össze képességeiket. Egy tányérnyi sütemény elfogyasztása volt a cél, melynek érdekében derekas küzdelem folyt. A megmérettetés olyan szorosra sikerült, hogy két győztest is kihirdettek, Fejes Barbit és Fejes Odettet.

 

 

 

A rendezvény ideje alatt kézműves foglalkozás várta az alkotni vágyó gyerekeket. Lehetőségük volt papírból ajándéktáskát készíteni, amit decoupage technikával díszíthettek. A varrást kedvelők pedig filc fánk készítésében próbálhatták ki magukat. Mindkét ötletnek nagy sikere volt, egymásnak adták a széket a gyerkőcök, még a felnőttek kóstoltak, beszélgettek és recept ötleteket cseréltek.

 

 

 

Színvonalas színpadi előadások is kísérték a fesztivált, akik gondoskodtak arról, hogy a finom sütemények mellett a jó hangulat is garantált legyen. A sort Bottyán Nikolett és Molnár Imre nyitotta meg „Hagyományőrző dallamok” elnevezésű zenés produkciójával. Őket követte a Semmiből valamit alkotócsoport nagy sikerű táncos bemutatója, amibe a közönség is lelkesen bekapcsolódott. A kulturális programokat a Yasmine hastánccsoport előadása zárta.

 

 

 

A kellemesen eltöltött délutánt követően, az érdeklődők teli hassal és élményekkel gazdagodva térhettek haza.

 

 

 

Szentes, 2013. 11. 22.

 

.