Családi Márton Nap
a szentesi Farkas Antal utcai óvodában

 

 

 

2013. november 15-én Családi Márton Napra várták a szentesi Farkas Antal utcai óvodásokat szüleikkel együtt. A rendezvényről Árgyellán Mihályné óvodavezetőt kérdeztük.

 

 

 

- „Egynek minden nehéz, Soknak semmi sem lehetetlen.” - Széchenyi István gondolata jut eszembe, amikor az elmúlt heti MÁRTON NAPRA gondolok vissza.

- Az óvodánk kiemelt figyelmet fordít a hagyományok ápolására, a jeles napok méltó megünneplésére. Így történt ez e napon is, amikor is az óvoda Napsugár csoportjába járó gyermekek egy feledhetetlen délutánnak lehettek részesei.

 

 

 

- Ez a délután milyen programokból állt?

- A rendezvényünk 16.30-kor kezdődött egy hangulatkeltő dalos játékfűzéssel, ami dióhéjban bemutatta a gyermekek által már megismert Márton legendáját.

 

 

 

- Ezt követően a gyermekek hatékony foglalkoztatása érdekében (a nap mint nap használt véletlenszerű csoportbontás után-kooperatív foglalkoztatás) „a fehér libák” családi ügyességi verseny keretén belül mérhették össze erejüket, míg a „szürke libák” pedig a szüleikkel, testvéreikkel barkácsolhattak a jeles naphoz és az évszakhoz illő dolgokat.

 

 

 

- Miután mindkét csapat részt vett a csutkadobáló versenyben, a libafarok lopó- és a fészeképítő játékban, és elkészültek a libákat ábrázoló alkotásokkal, kezdődhetett a szülők által felajánlott és előkészített Márton napi lakoma. (Köszönet érte a támogató családoknak!)

 

 

 

- A szülők és a gyermekek közösségének formálását nagyban elősegítő kötetlen beszélgetés közbeni falatozás után következett az est zárása, melynek fő eleme a tűz volt. Az óvoda udvarán meggyújtottuk a libákat ábrázoló lampionokat, majd egy rövid közös séta és éneklés után fellobbant a jó cselekedeteket jelképező Márton-napi tábortűz. Itt néhány gondolatot hallhattak még a szülők a tűzről, mint őselemről, miközben kínálásra kerültek a gyermekek által gyúrt, szaggatott és sütött „liba-linzerek”.

 

 

 

- A remélhetőleg maradandó élményeket nyújtó, tartalmas együttlét után a lampionnal, mint az óvó nénik által készített ajándékkal térhettek haza a gyermekek családtagjaikkal együtt.

 

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2013. 11. 22.

 

.