50 éves a Pollák

1963. augusztus 15-én kezdődött a Pollák történelme

 

 

 

Egy-egy iskola életében az évfordulók olyan mérföldkövek, amelyeknél lehetőségünk adódik egy pillanatra megállni, visszapillantani egy-két, vagy akár öt évtizednyi történelmünkre. A 2013. november 13-ai ünnepség is egy ilyen különleges alkalom volt, amikor a Pollák immár 50 éves történetét ünnepelték a Megyeháza dísztermében.

 

 

 

Az iskola története 1963. augusztus 15-én kezdődött, ekkor adták át az újonnan épített intézmény kulcsait Kajtor István igazgatónak. Az elnevezés akkor Gimnázium és Ipari Szakközépiskola volt. Az oktatás gimnáziumi, elektroműszerész és villanyszerelő osztályokkal indult.

1973. december 1-jén az iskola felvette a Pollák Antal Erősáramú Szakközépiskola nevet. 1975-től az intézmény igazgatója Dr. Győri Antal, akinek vezetése alatt az iskola ontotta az erősáramú szakembereket a villamosenergia-ipari és az épületvillamossági szakokon.

1985-től megváltozott az oktatás szerkezete, és elindult az első nappali villamosenergia-ipari technikus osztály, amely ötéves képzési formát jelentett.

1991-től a piaci igényekhez igazodva Fekete Géza igazgató vezényletével beindult az információ- és számítástechnikai ágazat. A 2000/2001-es tanévtől Nagy Gyuláné látta el az igazgatói feladatokat. Ekkor két szakmacsoportban, az elektronika-elektrotechnika és az informatika szakokon folyt az oktatás.

2007. augusztus 1-jétől a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola, valamint a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola összevonásra került. Az intézmény így 2007. augusztus 1-jétől tagintézményként működik Kovács Attila tagintézmény-vezető irányítása alatt.

Jelenleg a két szakmacsoportos szakközépiskolai képzés kiegészül emelt elektronika, emelt informatika, multimédia, humán és reál fakultációval, valamint szakmai idegen nyelvi oktatással.

 

 

 

A rövid történeti áttekintés után először Szirbik Imre polgármester szólt az egybegyűlt ünneplő közönséghez, majd az egykori diák Farkas Sándor országgyűlési képviselő úr.

 

 

 

A nagyobb felbontású képekért keresse fel a Szentesi Mozaik facebook oldalát és ne fejtse el az oldal LIKEolását!

 NEM KELL FACEBOOK regisztrációval rendelkeznie!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Irodalmi összeállításban az iskola múltját, jelenét és jövőjét idézték meg a diákok, Gyivicsán Pál, Bihari Attila, Horváth Kata, Barta Bianka és Puskás Boglárka.

 

 

 

Ötven esztendő nagy tanáregyéniségeire emlékeztek Sík Sándor Örökösök című versével, majd az alma mater egykori tanulóihoz szólt Kosztolányi Dezső Diákkoromban című költeménye.

 

 

 

1963-2013 – az eltelt idő fél emberöltőnyi, a tizenévesek gondolatai és érzelmei, problémái, vágyai és céljai mégis keveset változtak. Ezeket varázsolta elénk Ágai Ágnes Nemzedék című prózaverse és A megrepedt víztartály című példázat.

 

 

 

 

 

Az ünnepségen egy egykori diák, Bagi Ferenc táncpedagógus és koreográfus tanítványai a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola Néptáncegyüttesének műsorát láthattuk, akik Dél-alföldi és tyukodi táncokat mutatnak be.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy-egy iskola életében az évfordulók olyan mérföldkövek, amelyeknél lehetőségünk adódik egy pillanatra megállni, visszapillantani egy-két, vagy akár öt évtizednyi történelmünkre. A mai ünnepségünk is egy ilyen különleges alkalom - mondta beszédében Kovács Attila intézményvezető.

Az iskola, a Pollák immár 50 éves történetét azonban nemcsak az események formálták, alakították. Hiszem, az igazán meghatározó szereplői, formálói, és így az iskola történelmét alakító személyek maguk a tanárok, a pedagógusok. A Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola történetét mindig is meghatározták azok az igazgatók, tanárok, akikről, - valljuk meg őszintén - még ma is beszélnek a volt tanítványok, ma is jó szívvel elevenítik fel a diákcsínyeket, az emlékezetes feleleteket, botlásokat, örömöket, csalódásokat. Most az évforduló alkalmat teremt arra, hogy hagyományainkhoz híven köszöntsük azokat a kollégáinkat, akik több évtizeden át tanítottak iskolánkban, formálták annak történetét, sok száz diákot bocsátottak útjukra felvértezve szakmai tudással, emberi és erkölcsi tartással. Tisztelt egybegyűltek, engedjék meg, hogy a jubileumi ünnepségünkön tisztelettel és szeretettel köszöntsem iskolánk volt vezetőit, pedagógusait.

 

 

 

"Az elmúlt évtizedekben sok-sok osztálytalálkozón volt alkalma pedagógusainknak találkoznia egykori tanítványaikkal. Minden találkozón elhangzott, hogy régi diákjaink mennyire tisztelik tanáraikat és milyen szeretettel gondolnak vissza egykori iskolájukra. A tanár munkájának igazi elismerése és értékmérője az, hogy tanítványaiból mennyire sikerül türelemmel, gondoskodással és hozzáértéssel embert faragnia. Az elmúlt esztendőkre visszaemlékezve úgy tűnik, e tekintetben sem állunk rosszul." - ezek a gondolatok az iskola fennállásának negyvenedik évfordulójára kiadott évkönyvben jelentek meg Nagy Gyulánénak, az intézmény korábbi vezetőjének tollából - hallhattuk Kovács Attila igazgatótól, aki elődjének emlékplakettet adott át a jeles évforduló alkalmából.

 

Nagy Gyuláné

Nagy Gyuláné biológia-kémia szakos középiskolai tanári diplomáját 1976-ban szerezte a József Attila Tudományegyetem Természettudományi Karán. Rövid vállalati munkavégzés után került intézményünkbe. Pályája kezdetén a biológia és a kémia tantárgyakat oktatta, évtizedeken keresztül osztályfőnökként segítette tanítványait. Közel tíz évig igazgató-helyettesként, 2000 és 2007 között igazgatóként vett részt az iskola irányításában.

Tanári és osztályfőnöki munkáját az igényesség, a tanítványairól való gondoskodás jellemezte. Pedagógusként mindig aktív résztvevője volt a tantestületnek.

Nagy Gyuláné, miután kinevezték a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola igazgatójává, nagy lelkesedéssel és eredményesen végezte munkáját. Az iskolavezetés minden területén vezetőtől elvárható szakértelemmel, bölcsességgel és szeretettel hozott döntéseket. Igazgatói működése során az iskola helyzete megszilárdult a régióban. A középiskolát kereső szülők és gyerekek egyre nagyobb számban választották az intézményt, a tanulói létszám évről-évre emelkedett.

Vezetése alatt elkezdődött az iskola épületének felújítása, az oktatás tárgyi eszközeinek gyarapítása. Mindent megtett azért, hogy a megfiatalodott tantestület igazi pedagógiai műhellyé kovácsolódjon.

 

 

 

 

 

 

Nagy Gyula

Nagy Gyula 1972-ben került mérnök-tanárként az akkori szentesi Erősáramú Ipari Szakközépiskolába. Kezdetben erősáramú szakmai elméleti tárgyakat tanított, villamos mérési gyakorlatokat vezetett. Az iskola profilváltása után az elektronika oktatása került előtérbe, így később az elektronikai áramkörök tervezését, építését, a számítógépek elektronikai alkalmazását oktatta.

Szakmai tudását önképzéssel fejlesztette. Munkáját széleskörű szakmai ismeretek birtokában, rendkívüli alapossággal és precizitással végezte. Pályafutása során aktívan közreműködött az elektronikai oktató eszközök fejlesztésében, a műhelyek, laborok korszerűsítésében.

Diákjai sokat profitálhattak tudásából, szakmai ismereteiből, ezért az utóbbi években több tanulója jutott a nyomtatott áramkörtervező verseny országos döntőjébe, ahol előkelő helyezéseket értek el.

Pályafutásának kezdetén vezetésével újjászerveződött az URH rádióamatőr szakosztály. A HA8ET hívójelét megismerhették az egész világon, tucatnyi nemzetközi és hazai verseny első helyezettje volt. Számtalan saját tervezésű készülékének, antennájának és műszerének leírása rendszeresen olvasható hazai és külföldi szakfolyóiratokban. 1996-ban a Rádiótechnika című folyóiratban az év szerzőjének választották. Hosszú éveken keresztül tagja volt a Magyar Rádióamatőr Szövetség Országos Elnökségének, URH koordinátori tisztet töltött be.

 

 

 

Gulyás László

1967. augusztus 16-án került a tantestületbe. Fizikusnak készült, sokáig nem gondolt rá, hogy tanítani fog, aztán mégis így alakult. Elfogadta és megszerette a tanítást. 

Évtizedekig tanította a fizikát, egyéni kiállásával, tudásával lenyűgözte diákjait.

Sportos életvitelével példát mutatott, nagy szerepe volt az iskolai atlétikai mozgalom felvirágoztatásában.

Az 1980-as években a számítógépek elterjedése új kihívást jelentett a számára. A számítógépek használatát, programozását izgalmas feladatnak tekintette, így miután megismerkedett az akkor új technikával, szakkörökön, később tanítási órákon oktatta erre a diákokat.

Idézet az iskolánk 40 éves évfordulójára írt visszaemlékezéséből: „Ide vetett a sors, Szentesen születtek gyermekeim, itt éltem le az életem meghatározó részét. Nem éreztem magam idegennek soha, valószínűleg más helyen sem lehetett volna ettől gyökeresen eltérő életutam. Tettem a dolgomat, teszem, ameddig tudom, talán ez a lényeg.”

 

Szili Imre

Szili Imre 1979. augusztus 1-jén került intézményünkbe tanárként. Eredeti végzettsége szerint matematika és testnevelés szakos általános iskolai tanár. Pedagógusi pályafutása során mindig törekedett ismereteinek bővítésére és a folyamatos továbbképzésre. A számítástechnika elterjedésével, még az 1990-es évek elején autodidakta módon kezdett el foglalkozni a számítógépekkel. Kezdetben a számítástechnika iránt érdeklődők számára tartott számítástechnikai foglalkozásokat, majd OKJ-s tanfolyamokon oktatta a számítógépes alkalmazásokat. 1996-ban informatika szakos tanári végzettséget szerzett, 2002-ben pedagógiai értékelési szakértő szakvizsgát tett.

Munkája során mindig törekedett az igényességre, az új ismeretek befogadására és továbbadására. Az informatika oktatásában magas szintet ért el, tanítványai több regionális és országos versenyen szerepeltek eredményesen. Iskolánk kiemelkedő informatika érettségi eredményei döntően az ő nevéhez fűződnek.

A pedagógiai munkából mindig aktívan vette ki a részét. Sok éven keresztül munkaközösség-vezetőként és a minőségbiztosítási csoport vezetőjeként segítette a tantestület munkáját.

 

 

 

Nagy Lajos

A hetvenes évek elején a szentesi TV állomáson betöltött munkaköre mellett óraadóként került az akkori Erősáramú Ipari Szakközépiskolába. A két feladat teljesítése kezdetben nagy megterhelést jelentett a számára, de a diákokkal hamar sikerült megtalálnia a közös hangot és így népszerű oktatójukká vált.

Néhány évnyi kihagyással, de valójában évtizedekig az iskola óraadó tanára volt, így kollégái tiszteletbeli „pollákossá” fogadták.

A mai napig tevékenyen részt vesz az iskolai eseményeken, kötelességtudata példaértékű.       

Részlet az iskola 40 éves évfordulójára írt visszaemlékezéséből: „Az életem során abban a szerencsében volt részem, hogy jellemes tanítóktól és tanároktól nagyon sok emberséget és tudást kaptam. Ezt kívánom átadni a mostani fiataloknak, akik fogékonyak a szépre és a szellemi értékekre.”

 

 

Kovács István

Munkaviszonya az iskolában 1968. szeptember 1-jén kezdődött. Abban az időben alakult és a kezdeti lépéseit próbálgatta a rádióamatőr klub. Mivel hasonló érdeklődési körű volt, a klub tagjai sorába lépett és ettől kezdve aktív konstruktőri feladatok teljesítésével gazdagította a klubéletet.   

Az iskolában kezdetben a mechanikai műszerészek, majd az  elektroműszerész és a villanyszerelő szakmunkások alapozó képzésében vett részt.  Később a szakközépiskolai tanulóknak oktatott műszaki alapismereteket, műszaki rajzot.

Az tanítással eltöltött közel három és fél évtized alatt a diákokkal mindig jó kapcsolatot alakított ki. Tanítási gyakorlata során az adott tárgyi keretek és feltételek között igyekezett megtenni mindent annak érdekében, hogy a gyerekek hasznos gyakorlati ismeretek birtokába jussanak.

 

 

 

Szabó Jolán

1988. december 16-án került a Pollák Antal Erősáramú Ipari Szakközépiskola gazdaságvezetői székébe. Munkája során gazdasági vezetőként olyan feladatokat oldott meg, mint a szenes kazánok lecserélése gázkazánra, a műhelytermek átalakítása, a sikeres pályázatok, a számítógép vásárlások adminisztrációja, az iskola épületének, környezetének megújítása, a villamosenergia-rendszer felújítása, a számítógépes adminisztráció bevezetése.   

A munkaköri tevékenységén túl az iskolai események, ünnepségek szervezésében mindig aktívan közreműködött, kollégái az ügyes-bajos dolgaik intézésében rendszeresen számíthattak rá.

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2013. 11. 15.

 

.