Műszaki kiképzési foglalkozások bemutatása

 

 

 

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred rendeltetése a Magyar Honvédség csapatai (harc) tevékenységének műszaki támogatása a haza védelme, a szövetségben vállalt kötelezettségek teljesítése és a békeműveletek sikere érdekében

A szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred folyamatosan szervez műszaki gépkezelői tanfolyamokat az MH Altiszti Akadémia közreműködésével, a teljes Magyar Honvédség katonai alakulatainál szolgáló műszaki beosztású katonák, valamint az ezred jelentős számú műszaki katonáinak szakkiképzése céljából. A kiképzések az éves terv alapján kerülnek végrehajtásra és ebből láthattunk bemutatót 2013. október 17-én a szentesi kiképző és gyakorló helyeken.

 

A kiképzések során a katonai alakulatok műszaki beosztású személyi állománya megismerkedik a beosztás ellátásához szükséges szakfeladatok elméleti ismeretanyagával, valamint a gyakorlati tevékenységek folyamatával és készség szintű elsajátításával.

A Magyar Honvédség katonai alakulatai állománya számára jelenleg biztosított műszaki gépkezelői kiképzések:

  • Villamos ácsműhely (VÁM-77) kiképzés

  • Tábori Világító Szerelvény (TÁVISZ) kiképzés

  • TMM-3 nehéz hídrakó készlet kiképzés

  • PTSZ-M közepes lánctalpas úszógépkocsi kiképzés

 

Villamos ácsműhely (VÁM-77) kiképzés

Kiképzési időszak: 2013. szeptember 23 — október 25.

Foglalkozásvezető: Blaskovics Sándor törzsőrmester

 

 

 

A villamos ácsműhely (VÁM-77) rendeltetése az út-, híd- és állásépítő alegységek feladataihoz tartozó ácsmunkák (fakitermelés, darabolás, fúrás, marás, gyalulás) gépesítése. A feladatok végrehajtásához szükséges szakipari (hegesztő, szerelő) munkák szerszámainak biztosítása. A szerelvény telepítési, szerelési és javítási munkáinak biztosítása. Folyamatos vagy éjszakai munkavégzésnél a munkaterület megvilágítása.

A villamos ácsműhely egy terepjáró tehergépkocsira telepített konténerből, a benne elhelyezett elektromos szerszámgépekből, világító felszerelésekből és az elektromos eszközök működtetését biztosító — utánfutón elhelyezett — dieselmotoros aggregátorból áll. Katonai alaprendeltetése mellett, katasztrófavédelmi munkák során alkalmas a járhatatlan, nehezen járható utak, a sérült hidak megerősítéséhez, javításához, valamint az ideiglenes táborok kialakításához szükséges faipari ácsmunkák, (kitermelés, darabolás, fúrás, marás, gyalulás) szükséges fémipari szakipari (kovács, hegesztő, szerelő) munkáinak végrehajtására, illetve a folyamatos, vagy éjszakai munkavégzésnél a munkatér megvilágítására.

A berendezés működtethető hálózati betáplálásról, vagy a saját aggregátoráról. A villamos ácsműhely fő részegységei:

- elektromos szerszámgépek

- világítótestek és tartozékaik

- hálózati és elosztóanyagok

- szállító felépítmény

Elektromos szerszámgépek: láncfűrész, asztali körfűrész, kézi körfűrész, kombinált gyalugép, kézi gyalugép, láncmaró, fúrógép állvánnyal, nagyto1_fcsítmrb1yű üt"ctüró, elektromos bontógép, hegesztőgép, sarokcsiszoló, akkus fúrócsavarozó.

Katasztrófa elhárítás során alkalmazásra került a koloptári Ví`irítisisrap katasztrófa elhárítás során épített fahíd készítésénél.

 

 

 

 

Tábori Világító Szerelvény (TÁVISZ) kiképzés

Kiképzési időszak: 2013. szeptember 23 — október 25.

Foglalkozásvezető: Szőcs Attila szakaszvezető

 

A Magyar Honvédségnél tábori világító felszerelések alapvetően katonai táborok, telep- és munkahelyeinek áramellátásának és világításának biztosítását szolgálják. A Tábori Világító Szerelvény (TÁVISZ-03) az újfejlesztésű RÁBA-család HI8 típusú terepjáró gépkocsi alépítményére lett kialakítva, mely közúton és terepen egyaránt jó mozgékonysággal rendelkezik.

A felépítményben, konténerben kerültek elhelyezésre a tevékenységhez szükséges eszközök, készletek és anyagok. A felépítményben elhelyezett dízelmotoros aggregátorok (40 KW és 12 KW) biztosítják a világítási rendszer energia és tartalékenergia ellátását. Ez mellett hálózati betáplálásról is üzemeltethető a rendszer.

A készlet képes mintegy 400 fős tábor áramellátását és világítását megoldani 52 kW összteljesítményig.

Alkalmazásra került az árvízi katasztrófák elhárítása során, terület és tábor megvilágítására.

Katasztrófa elhárítás során alkalmazásra került a kolontári Vörösiszap katasztrófa elhárítás során fahíd készítésénél.

 

TMM-3 nehéz hídrakó készlet kiképzés

Kiképzési időszak: 2013. szeptember 23 — október 25.

Foglalkozásvezető: Szenczi Sándor törzsőrmester

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TMM-3 nehézhídrakó felszerelés rendeltetése: 60 tonna összsúlyú lánctalpas, 11 tonna tengelynyomású kerekes járművek részére maximum 3 m mély és 40 m hosszú akadályok áthidalására alkalmas hídkészlet létrehozása.

Hídmező jellemzése: Terepjáró tehergépkocsi alvázra szerelt, ollós rendszerű, gyorstelepítésű, két nyompályás hadihíd készlet. Egy hídkészlet 3 bakaljzatú, és 1 bakaljzat nélküli hídelemből áll.

Felépítményezése: Hídmező mozgatása elektropneumatikus vezérlésű hidraulikus rendszerrel, kombinált csörlőművel történik.

Katasztrófa elhárítás során alkalmazásra került a kolontári Vörösiszap katasztrófa elhárítás során első ideiglenes híd készítésénél.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PTSZ-M közepes lánctalpas úszógépkocsi kiképzés

Kiképzési időszak: 2013. szeptember 23 — november 15.

Foglalkozásvezető: Németh Lajos törzsőrmester

 

PTSZ-M közepes lánctalpas úszógépkocsi rendeltetése: Különleges lánctalpas jármű, melynek rendeltetése vízi akadályokon való erőszakos átkeléskor lövegek, tüzérségi vontatók, páncélozott szállítójárművek, gépkocsik, valamint személyi állomány átszállítása 10 tonnáig terjedő összsúlyhun.

A járművet a különleges felszerelései képessé teszik tengeri forgalomra, valamint sebesültek szállítására.

 

 

 

A járműre a rakomány a szárazföldön kerül fel-, illetve lerakásra a fenéklemezeken és a lehajtható farlapon önjárattal, vagy a gépkocsi csörlőjével. Az úszógépkocsi a gyakorlatban bizonyította nélkülözhetetlen alkalmazási eszköze a katasztrófa sújtotta területek védekezési, mentési munkálatainak. Árvízkor, téli hó helyzetben, amikor más jármű nem alkalmas a területek megközelítésére az úszógépkocsival még biztonságosan elérhetők az elzárt területek, menthető a lakosság és az értékeik. Katasztrófa elhárítás során alkalmazásra került az árvízi védekezések, és téli hóhelyzetek során homokzsák szállítására, emberek, értékek mentésére..

 

 

 

Szentes, 2013. 10. 17.

 

.