225 éves a szentesi Posta

 

 

 

Szentes városában 1787-ben nyílt meg az a postaállomás, melynek születésnapja alkalmából most egy különleges postatörténeti kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.

 

 

 

 

 

2012. szeptember 28-i ünnepélyes megnyitót követően 5 napig (október 1. és 5. között 8-16 óráig) várja látogatóit a tárlat, melynek keretei közt olyan különlegességek láthatóak a nagyközönség számára, mint Gervay Mihály 1867-es egyenruhája, vagy a Kass János Kossuth-díjas grafikusművész által tervezett korabeli bélyegek.

 

 

 

A pénteki ünnepségen a kulturális programok mellett köszöntőt mondott Rácz Tamásné, a Magyar Posta Zrt. kelet-magyarországi területi igazgatója, Szűcs Lajos, a város alpolgármestere, valamint Tóth László, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumának elnöke.

 

A Tiszának nemcsak a gazdaság alakulásában, de például abban is komoly szerepe volt, hogy éppen Szentesen jött létre 225 éve az országrész stratégiai fontosságú postaállomása. 1787-ben ugyanis II. József német–római császár, magyar király beutazta az országot, tapasztalatai hatására pedig úgy döntött, hogy a már meglévő postautakat egy szentesivel kell bővíteni, mert ott minden évszakban át lehet kelni a folyón. A városból így már akadálytalanul áramolhattak tovább a küldemények Arad és Nagyvárad felé – áll a korabeli iratokban. Ilyen érdekességekről is szó esett az ünnepségen, amelyet tegnap rendeztek a 225. születésnap tiszteletére.

 

 

 

 

 

 

A város első postamestere Kogler János volt, akit a poszton azonos nevű fia követett. Az ifjabb Kogler később egészen a polgármesteri székig jutott a ranglétrán. Az első postaállomás a Szent Anna utcában működött, de a helye többször változott, mert az a postamesterek személyéhez kötődött. Így az 1800-as évek legvégén a Tóth József utca 2., később, közel 100 éven át a Petőfi utca 8. – olykor még ma is régi posta néven emlegetett – épület adott helyet a szolgáltatásnak. A technika fejlődésével a levélkézbesítés lehetősége később távirdai és telefonszolgáltatással is bővül. A múlt század 50-es éveiben vetődött fel először egy új, modern ingatlan megépítésének a gondolata, de a ma is üzemelő Kossuth utcai épület végül csak 1989-ben nyitotta meg kapuit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2012. 09. 29.
 

.