Toborzás Szentesen

 

 

 

Több mint százhatvan évvel ezelőtt Kossuth Lajos lóháton érkezett városunkba és próbálta parádés huszárbemutatókkal hadba hívni a fiatal férfiakat, majd folytatta körútját Szeged felé.

Azóta nagyot fordult a világ. A héten a Szegedről érkezett két toborzótiszt, Nagy László őrnagy és Gyura Lajos zászlós ajánlott munkalehetőséget százötven civil fiú és lány számára, akiket főként a helyi Munkaügyi Központ közvetítette ki, de akadtak közöttük olyanok is, akik a városban kifüggesztett hirdetést olvasva jöttek el.

 

A közel két órás, széleskörű tájékoztató alkalmával a két egyenruhás mondott hideget és meleget is, nem egyszer okozva ezzel a hallgatóság körében ámulatot vagy éppen megrökönyödést. Ecsetelték a katonai pálya előnyeit: egy hivatás biztosítását, a jó fizikai állóképesség megszerzésének lehetőségét, alkalmat a hazai és a külföldi tapasztalatszerzésre, vagy éppen a továbbképzésekre, kiemelve azt, hogy itt mindenki egyenlő esélyekkel indul.

 

Kitértek arra is, hogy a katonák többször kerülhetnek olyan helyzetbe is munkavégzésük alkalmával, ami kockázatos, vagy éppen halálos kimenetelű is lehet. Nem egyszer kénytelenek családjuktól távol lenni katasztrófahelyzetek alkalmával vagy külszolgálatok során. Elmondták azt is, hogy az itt megszerzett fizetés nem egy hollywoodi gázsi, de biztos és rendszeres jövedelem. Tájékoztatták a megjelenteket arról is, hogy a legalapvetőbb elvárás első körben az, hogy a kőkemény fizikai és egyéb alkalmassági vizsgákon megfelelő eredménnyel szerepeljenek, valamint hogy a büntetlen előélet is evidencia.

 

Ezek után mindenki eldönthette, hogy jelentkezik-e a felvételi lapok kitöltésével és vállalja-e azt, hogy ettől a naptól kezdve arról szól az élete, hogy fizikailag, egészségileg és szellemileg megfeleljen a sereg támasztotta kritériumoknak. Valamivel több, mint hatvan ember érezte magát alkalmasnak arra, hogy a jövőben - elsősorban a hódmezővásárhelyi 5. Bocskai István Lövészdandárnál - katonai szolgálatot teljesítsen.

 

 A forró déli órákban boldogan segédkezett a két előadó a sok-sok jelentkezési lap kitöltésénél. A napi program végén elégedetten, hagyták el a fiatalok a szentesi Műszaki Ezred kapuját, azzal a reménnyel, hogy végre véget ér a munkanélküliségük okozta kiszolgáltatottságuk és egy új, biztonságot adó korszak köszönt rájuk.

 

Szentes, 2012. 08. 13.
 

 

.