Szent István Nap Szentesen

Ünnepi összefoglaló

 

 

 

Szentes Város Önkormányzata és a Szentesi Művelődési Központ és a Városi Könyvtár közös szervezésében méltó ünnepi műsorral emlékeztek meg az egyik legrégibb magyar ünnepről a keresztény magyar államalapításról, a magyar állam fennállásának emléknapján. Augusztus 20-át úgy is számon tartjuk, mint az Új Kenyér Ünnepét. Kultúránkban a kenyér mindig is a legszentebb táplálék, maga az élet, melyet a legnagyobb tiszteletnek kell öveznie.

 

 

 

 

 

Az ünnepi műsor délután hat órakor kezdődött Márkus Judit énekművész műsorával. Őt zongorán Blahó Attila és Majtényi András kísérte és közreműködött István Attila dobokon és Fornay Tibor nagybőgőn. A “Dallamok szárnyán” c. musical, sanzon és operett összeállításra a 2 Szoknya 1 Nadrág társulat oldotta a hangulatot 19.00 órától.

 

 

 

20 órakor az ünnepi kenyérszegés alkalmával Szirbik Imre polgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte az államalapító Szent István érdemeit, valamint példákat említett az elmúlt évszázadok történelméből, mely során bebizonyosodott, hogy a magyarság integrálódásra törekvő, befogadó nép. A megegyezésre képtelen, megosztott nemzet nem lehet erős, fogalmazott a polgármester. Az új kenyeret Veres-Ravai Réka evangélikus, Kovách Péter református, valamint Negyela Zoltán katolikus lelkészek ünnepi szavai és áldása után vágta fel.

 

 

 

 

 

Az est meglepetés nagykoncertje felejthetetlen élményt nyújtott. A Magyar Örökség-díjas Koltay Gergely által vezetett megújult Kormorán zenekar elsősorban a nemrég megjelent új "Vadkert fehérben" c. lemezéről hallhattunk dalokat. Az idei Szent István napi programot 22 órakor az ünnepi tűzijáték zárta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2012. 08. 27.
 

.