A káresemény: ammónia szivárgás

Gyakorlat a Hungeritnél

 

 

 

2012. augusztus 02-án Szentesen, a Hungerit Zrt. Létesítményi tűzoltósága, valamint a hivatásos tűzoltóság közös gyakorlatot tartott. A gyakorlat kiváló alkalmat teremtett a hivatásos-, valamint az üzemi tűzoltók együttműködésének tesztelésére. A Hungerit Zrt. vezetősége az összes feltételt biztosította a gyakorlat lebonyolításához. Az üzem területén a technológiából adódóan hűtőközegként ammóniát tárolnak, amely egyáltalán nem szokatlan jelenség egy élelmiszeripari termékeket előállító vállalatnál.

 

 

 

 

 

A gyakorlat során egy ammóniát tároló tartály lefúvó szelepének meghibásodását feltételezték, amely miatt az anyag a környezetbe jut. Az egyik karbantartó – a gyakorlatterv szerint - a meghibásodás elhárítása során összeesett.

 

Az üzemi tűzoltóság szakemberei - azonnal átlátva a helyzet súlyosságát – a főállású tűzoltók kiérkezéséig a feltételezett sérültet ellátták, megkezdték a rendszer kiszakaszolását.

 

 

 

 

 

A hivatásos tűzoltóság kiérkezése után megkezdődött a feltételezett kár felszámolása a lehető legnagyobb körültekintéssel, vigyázva arra is, hogy a veszélyes anyag a környezetbe ne jusson ki.

 

A gyakorlaton – a létesítményi tűzoltókon kívül - Szentes, Csongrád, valamint Hódmezővásárhely tűzoltóságai is részt vett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2012. 08. 03.
 

.