A Palacsintafesztivál 2012-es újdonságai

 

 

 

Becsületkassza

A 2011. évhez hasonlóan ismét kihelyezik a fesztivál szervezői azt a becsületkasszát, ahová a látogatók, palacsintakóstolók tetszőleges összeget dobhatnak. Az adományok teljes összegét a derekegyházi hátrányos helyzetű gyermekek üdültetésére fordítják. Ezúton köszönjük a palacsintasütésre vállalkozóknak és akár a legkisebb támogatást is nyújtó polgároknak a segítségét, akik által közelebb kerülhetünk egy nemes cél eléréséhez.

 

Divat a magyar! – vidéki szemmel

(zenés divat- és hajbemutató népies elemekkel)

Előadják: a derekegyházi fiatalok

2012. július 14. (szombat) 16:40

A program megtervezésekor egy olyan hagyományőrző, népies elemekre épülő színpadi produkciót álmodtunk meg, amelynek előkészítésében és lebonyolításában bármely korosztály részt vehet, anyagi háttértől és iskolázottságtól függetlenül.

Fontos szerepet játszik benne a hagyományőrzés, összművészetiség, interaktivitás, generációk egymáshoz való közelítése.

Alapkoncepciónk, hogy az ismét divatba jött magyaros motívumok (pl. kalocsai, matyó) a mai divatnak megfelelő ruhadarabokon újra megjelennek nemcsak a fővárosi kifutókon és a televízió képernyőin, hanem a hétköznapokban is. A „divathullám” hozzánk is elért, így a bemutató keretében megmutatjuk, hogy dolgoztuk fel és ötvöztük a népi motívumokat modern elemekkel. A bemutató legfőbb értéke, hogy a résztvevők a ruhákat saját kezűleg hímzik, ki-ki saját egyéniségének megfelelő ruhadarabra. A meglévő kollekciót folyamatosan bővítjük, így a ruhák folyamatos hímzésével a bemutatónk anyaga is egyre bővül.

Bemutatónk a derekegyházi Palacsintafesztiválon debütál, azonban meghívást kaptunk más település falunapi rendezvényére is. Célunk, hogy a kistérség települései után minél szélesebb körben ismertséget szerezzünk, ezáltal népszerűsítsük a hagyományos, magyar motívumokat, melyre kiváló alkalmat nyújtanak a települések kiemelt rendezvényei.

 

Felajánlások

Örömmel vesszük a lakosság felajánlásait az alábbiakban:

-          alapanyag palacsintatésztához (liszt, cukor, tej, vaníliáscukor, stb.)

-          töltelék

-          gáztűzhely a 2012. július 14.-ei közös palacsintasütéshez (a gáztűzhelyek oda- és visszaszállítása biztosított)

-          gázpalack

-          díjak, nyeremények (vetélkedőkhöz)

Felajánlásaikat kérjük jelezzék a művelődési ház munkatársainál.

 

Guinness rekord kísérletek

-          168 órás palacsintasütés (2012. július 7. 16 órától - július 14. 16 óráig)

-          egyéni rekord felállítása palacsintasütésben (kezdés 2012. július 7. 16:00, a sütés kifulladásig tart)

 

Kiállítás

2012. július 13. (péntektől) hagyományokhoz hűen kiállítást szervezünk helyi alkotók munkáiból és régi használati tárgyakból, ezért kérjük a lakosságot, hogy gazdagítsák kiállításunkat munkáikkal, régiségeikkel. A kiállításra szánt alkotásokat előre egyeztetett időpontban elhoznánk, leltárba vennénk, majd kiállítanánk (őrzés megoldott). Várjuk jelentkezéseiket, illetve ajánlásaikat -amennyiben ismernek olyat, aki kiállításra bocsátaná munkáit -, jelezzétek a művelődési ház könyvtárában.

 

Palacsinta-futás

Azért, hogy a fesztivál alatt ne csak a súlyunk gyarapodjon, Palacsinta-futást szervezünk, melynek távja 2012 méter. A táv teljes hosszán mindenkinek legalább 1 db töltött palacsintát kell magával vinnie. Közös start (minden korosztály számára): a nagybolt elől. Jelentkezés a helyszínen. A leggyorsabb résztvevőket az ünnepélyes eredményhirdetés keretében kihirdetjük és díjazzuk.

 

Palacsintaevő verseny

Jó hírrel szolgálhatunk a palacsinta-imádóknak! 2012. július 10.-én (kedden) 18:00 órától palacsintaevésben mérhetik össze tudásukat az alábbi kategóriákban:

-          „3 perc alatt minél többet” – a résztvevőknek 3 perc áll rendelkezésükre palacsintaevésre, ez idő alatt kell minél többet elfogyasztaniuk

-          „Amennyi belefér” – a résztvevőknek korlátlan idő áll rendelkezésre, lényeg, hogy a palacsintaevés folyamatos legyen. A nyertes az, aki a legtöbb palacsintát fogyasztja el megállás nélkül.

 

Palacsintatánc

Egyszerű, könnyen elsajátítható tánc, melyet a fesztivál ideje alatt a résztvevők elsajátíthatnak, közösen táncolhatnak. A táncot akár még palacsintasütés közben is járhatjuk, azonban aki a színpad előtt táncol, tombolajegyet kap, mellyel részt vehet egy sorsoláson, mellyel görögországi szállást nyerhet (részletek a plakátokon). Sorsolás: 2012. július 14. (szombat) 19:00 órakor, az ünnepélyes eredményhirdetés keretében. Az összegyűjtött tombolajegyeket a sorsolásra mindenki hozza magával.

 

 

 

Szentes, 2012. 07. 05.
 

 

.