Öntözőrendszert adtak át Fábiánsebestyénben

 

 

 

Eddig több mint 610 millió forintot fordítottak az öntözés fejlesztésére, nemrégiben pedig újabb állomásához érkezett a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. a fejlesztések terén. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jelenlétében helyezték üzembe a dónáti öntözőrendszert.

 

 

 

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter lőadásában felhívta a figyelmet arra, hogy már egy XIX. századi feljegyzés is nemzeti ügyként tekintett az öntözésre. Elmondta, hogy a mezőgazdaság fejlődésének egyebek mellett a szabadáras öntözővíz is az egyik korlátja, hiszen ezt a költséget a gazdák nem tudják beépíteni a termény árába, így nem versenyképesek.

 

 

 

Az ünnepi beszédek rávilágítottak: a mezőgazdasági felsőoktatás nagy hiányossága, hogy hosszú ideje nincs öntözésiszakember-képzés. Farkas Sándor országgyűlési képviselő, a társaság vezérigazgatója és Tóth János, a részvénytársaság munkatársa a cég működését mutatta be, illetve kiemelte az öntözés jelentőségét, Ugrai Bálint pedig Szentes és környéke vízgazdálkodásának jellemzőiről szólt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően már közel 1900 hektárt lát el vízzel. A lineár öntözőberendezést Fazekas Sándor miniszter indította el az öntözőrendszer terepen történő megtekintése után.

 

 

 

Szentes, 2012. 07. 21.
 

.