Ki kell-e vágni a sportcsarnok császárfáját!

Mi lesz veled császárfa?

 

 

 

Kertészek, az Önkormányzat szakemberei és a Katasztrófavédelem munkatársai a tavasszal elvégezték a város idős faállományának műszeres vizsgálatát és injektálásos kezelését. A helyszíni szemléket célirányosan a közlekedő utak menti fasoroknál és a rendezvények helyszínein végezték el.  Szakemberek körében az egyik legvitatottabb fának bizonyult a már Szentes egyik nevezetességének, a Sportcsarnok szimbólumának számító császárfa.

 

 

 

A legnagyobb fejtörést az okozta, hogy a fa ellent tud-e állni egy nagyobb szélviharnak. Amint arról már többször hírt adtunk a Tűzoltóság munkatársai számos alkalommal, a faodvaiba beköltözött vaddarazsak ellen hadakoztak. 

 

 

 

A pár évvel ezelőtti fakoppos vizsgálat során a törzs és a vastagabb ágak belsejének állapotát tárták fel és az akkori szakvéleményeknek megfelelően a szükséges csonkolást el is végezték. Az egységes álláspont szerint fel lehet mérni egy háromdimenziós vizsgálati módszerrel újra a fa belsejét, annak érdekében, hogy feltudják mérni, mennyit romlott a fa belső szerkezete, és szakértői vélemény készül a fa állékonyságáról.

 

Amennyiben a szakvélemény nem sok jót ígér, akkor sajnos végső tiszteletadás mellett el kell búcsúzni a császárfától. Ugyanis, ha a fa gyenge állapota miatt nem tud ellenállni egy nagyobb szélviharnak, akkor komoly veszélyforrást jelent a járókelőkre. A fa-cserét ebben az esetben el kell végezni, hiszen senki sem szeretné, hogy akár gyermeke megsérüljön, a fához végsőkig való ragaszkodás miatt.

 

Amennyiben búcsút kell venni a fától, biztos lehet benne mindenki, hogy a helyére egy egészséges példány kerül, így a következő generációnak is lesz császárfája.

 

Szentes, 2012. 07. 26.
 

 

.