Műszakiak csapatünnepe a strandon

 

Csapatünnepét ünnepelte a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred 2012. július 12-én. Az év fáradságát kipihenve, már hagyományosan családi napként, kikapcsolódással, szórakozással töltötték a műszaki katonák ezt a napot családtagjaik társaságában a város Széchenyi-ligeti Strandfürdőjében.

 

 

 

Az ünnep aktualitását az alakulat névadója, II. Rákóczi Ferenc által vezetett szabadságharc első győztes csatája adta. A Tiszaújlak és Tiszabecs közötti tiszai fahíd, jelentős stratégiai helyet képviselt, melyet jól felszerelt császári ezred védett. Az 1703. július 14-én lezajlott ütközetben Rákóczi kurucai fortéllyal és teljes önfeláldozással támadták meg, és győzték le a császár csapatát. Ez volt a Rákóczi szabadságharc első katonai sikere, mely után megkezdődött a kurucok győzedelmes menetelése, és hamarosan az ország jelentős része kuruc kézre kerülhetett.

 

A több hetes kánikula után az időjárás kicsit mostohán, esővel, széllel indította ezt a várva várt napot. A katonák elszántsága azonban töretlen maradt, és szép számmal gyülekezett a tömeg, amelyet látva a nap is előbújt a felhők mögül. A programot Kürti Dezső őrnagy, az ezred felderítő főnöke nyitotta meg. A versenyzőknek lelkesedést, a pihenni vágyóknak jó szórakozást kívánt.

 

A múlt héten frissen avatott, nyolc hivatásos őrmester erősíti az ezred személyi állományát. Közülük hatan már korábban is az alakulatnál szolgáltak szakaszvezetőként, és most állománykategóriát váltottak, ketten pedig újonnan érkeztek az ezredhez. A hét elején Varga István mérnök alezredes, mb. parancsnok fogadta és köszöntötte őket a laktanyában. Ezt követően a tiszthelyettesi állomány körében Kollár László, az ezred vezénylő zászlósa mutatta be őket új rendfokozatban és beosztásban, és átadta nekik a köszöntő emléklapokat. Részükre a családi nap, a pályafutás kellemes kezdetét jelentette.

 

A sport, a versenyzés kedvelőinek meghirdetett versenyszámokat biztosítottak a szervezők. Nagy sikere volt a lábtenisznek, melyen nem csak a résztvevők, hanem a lelkes szurkolók is jól szórakoztak. Nagy volt a rivalizálás a csúszdaversenyen is. A strand óriáscsúszdáján kellett minél gyorsabban és rövidebb idő alatt lecsúszni. Új bajnok születik, vagy a múlt évi megőrzi a győzelmét? Nagy volt a jelentkezés, hosszú sorban álltak a nyerni akarók. A vízbe     csobbanás után pedig nagy ováció a barátok, családtagok részéről. Lelkesen várták a jelentkezők a dinnyeevő verseny kezdetét is. Egy kézben fogva a dinnyét kellett minél gyorsabban kifalatozni a finom falatotokat a hajából. Kicsik és nagyok közt egyaránt folyt a küzdelem, a dinnye levével együtt.

 

 

 

Akik csak kedvtelésből akarták összemérni ügyességüket a gladiátorok korában érezhették magukat és harcolhattak egymással. A gyermekek sem maradhattak ki a szórakozásból. A horgászat rejtelmeiben ügyeskedhettek. Sok sikertelen kísérlet után csak  túljártak a halak „eszén” és a fa halacskák horogra akadtak. Ez mellett röplabdáztak, fociztak, csocsóztak a családtagok, és sokan egyszerűen csak élvezték a strandolás lehetőségét a sport és a meleg vizes gyógymedencékben.

 

 

 

Az év második felében az ezred előtt álló mozgalmas feladatok végrehajtása előtt ez a nap kellemes kikapcsolódást, feltöltődést jelentett a katonáknak, melyet családtagjaikkal együtt tölthettek el. Ehhez hozzájárultak a jól szervezett programok, a kellemes idő, a strand és a jó hangulat.

 

Szentes, 2012. 07. 13.
 

 

.