35. éves a Bárdos Lajos Vegyeskar

 

 

 

2012. április 15-én kórushangversennyel ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját a Bárdos Lajos Vegyeskar. A Megyeháza KKK díszterme zsúfolásig telt meg az ünnepi hangversenyre, melyre ellátogatott a németországi (Mesum-i) Madchen-und Frauenchor. A női kórussal 23 esztendeje tartják a kapcsolatot. Eddig 12-szer találkozott a két énekkar.

 

 

 

Elsőként a vegyeskar lépett fel Kodály, Händel és Liszt művekkel. Őket követte a Mesumi Nőikar Stefan Eicholt vezetésével. A műsorukon német és angol darabok szerepeltek, de meglepetéssel is készültek. Az utolsó műsorszámukat a Nein, Nein, Nein-t magyarul énekelték, hatalmas taps kíséretében. A hangversenyen készült videó anyag 12. percétől tekinthető meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az 50 tagú együttes 1977-ben alakult, nagyobb részben pedagógusok, de ezek mellett orvos, diák, vállalkozó, adminisztratív munkakörben dolgozók alkotják a kórus tagságát. A kezdeti időszakban a támogató után felvették a Szentes és Vidéke ÁFÉSZ megnevezést, majd 1986-ban Bárdos Lajos halálakor, a család hozzájárulásával a Tanár úr nevét.

 

 

 

 

 

1997-ben a Városi Fúvószenekarral megalapították a Szentesi Zenebarátok Egyesületét, amely a kórust működteti.

A kórus megalakulása óta fontosnak tartják a város és környéke zenei életének gazdagítását, társadalmi, nemzeti ünnepeken, önálló hangversenyeken való fellépést.

 

 

 

A Bárdos Lajos Vegyeskar több elismerésben részesült a 35 év alatt. A kórusok országos minősítései során a Bárdos Lajos Vegyeskar fokozatosan haladt felfelé a ranglétrán: ezüst, majd arany és 1996-ban "Fesztiválkórus" minősítést nyert el. A Magyar Rádió 14-szer készített velük "Kóruspódium" felvételt, 1987-ben pedig egyenes adásban is szerepelt az együttes, s két ízben pedig televíziós felvételen közreműködött. 1999-ben a Csongrád Megye Önkormányzatának Alkotói díját vehették át, 2000-ben Hangversenykórus minősítést kaptak.

 

 

 

Az évforduló alkalmából emléklappal és virággal köszöntötték a vegyeskar ma is éneklő aktív alapító tagjait.

 

 

Gilicze Judit                                                                           Laukó Istvánné

 

 

Nagy Jánosné                                                                  Pintér Ferencné

 

 

Csorba László                                                                               Dávid Ferenc

 

 

                               Nagy János alapító karnagy

 

 

Az összkar előtt az önkormányzat nevében Móra József köszöntötte a Vegyeskart.

 

Szentes, 2012. 04. 16.
 

.