Vádoló múltunk

 

 

 

2012. október 1-jén, hétfőn a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpontban 19 órai kezdettel mutatták be BALÁZS ÁRPÁD - BARANYI FERENC: VÁDOLÓ MÚLTUNK kamaraoperát hangversenyszerű előadásban.

 

 

 

Az előadás elején Szirbik Imre polgármester köszöntött Balázs Árpádot 75. születésnapja alkalmából, majd a következő szereposztásban elkezdődött a kamaraopera: Krónikás: Szersény Gyula színművész (próza), II. Endre: Massányi Viktor énekművész (bariton), János érsek: Jekl László énekművész (basszus), Erzsébet és Béla herceg: Cecilia Lloyd énekművész (szoprán), Jolanta és Kálmán herceg: Bokor Jutta énekművész (alt) valamint a Monarchia Vonósnégyes - művészeti vezető: Kiss-Domonkos Judit gordonkaművész.

 

 

 

Az előadás létrehozói a következőkkel ajánlják a különleges produkciót:

Balázs Árpád–Baranyi Ferenc Vádoló múltunk... c. műve Gertrúd megöletése után folytatódik, amikor is a király, II. Endre a politikai helyzetre való tekintettel nem mer méltó emléket állítani a merániai asszonynak. Tizenöt évi hezitálás után végül is a gyermekek, Béla, Kálmán és különösen Erzsébet (a későbbi Szent Erzsébet) álmai megfogannak, s elkészül a pilisszentlászlói kolostor (ma romokban áll), s a síremlék.

Mi nem Gertrúd emlékművét szándékozunk felállítani ezzel a művel, hanem egy máig elfelejtett fontos politikai időszakot láttatunk. A máig elfelejtett időszak fontos mérföldkő lehet a mai zeneművészet és költészet körében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2012. 10. 01.
 

.