Balázs Árpád: Válogatott ÉLETEIM

 

 

 

Válogatott életeim címmel jelent meg Balázs Árpád - Érdemes Művész, Erkel- és Magyar Örökség-díjas zeneszerző, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja, Szentes Város Díszpolgárának új könyve.

 

 

 

A író születésének 75. évfordulója alkalmából 2012. október 1-jén, hétfőn a Lajtba László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpontban könyvbemutatón beszélgetett a szerzővel Szále László Táncsics- és Pulitzer-emlékdíjas publicista.

 

 

 

A könyv prológusában így ír a szerző: Régóta tervezek újabb könyve(ke)t írni. Az eddigi három mellé. De a mostani nem tartozik ezekhez. Amolyan „nem várt gyerek':..

Úgy indult, hogy néhány éve egy kiadó felkért — évjáratom sok jelesével együtt — visszatekintésre. A hetven esztendőről hetven sorban! A „végeredmény": nagy általánosságok, tömör életsummázat, ezerszer elmondott bölcselkedések, semmi több. Azért az a hét évtized mégis csak szólt valamiről... Történt egy és más, amelyhez méltatlan a két-három flekk terjedelem.

Barátaim sokáig győzködtek, míg rászántam magam a visszatekintésre: volt-e, s ha igen, milyen mértékű haszna, „közhasznú hozadéka" a vállaimra rakódott évhalomnak? Valójából mit adott a „közösbe" egy kényszerűen és túlságosan is „sokszólamú" életmű?

Generációm védelmében mondom, hogy korosztályunknak nem kedveztek az idők. Az alkotó ambíciókat a zenei intézményrendszer kiépítésével kapcsolatos napi harcok soha nem engedték szárnyalni. Legalábbis eléggé. Bartók szavaival: „tele bőrönddel" vonult át sok jobb sorsra érdemes a túlvilágra. Miközben iskolákat, közösségformáló műhelyeket, új típusú, demokratikus művészeti szervezeteket hívtak életre. Művek helyett. Mindenki szegényebb lett a végső elszámoláskor. Képességeihez mérten mindenképp.

 

 

 

Nekem így kezdődött

1937. október 1. Pedagógus családban, Balázs András és Molnár Ilona elsőszülött gyermekeként Szentesen jöttem a világra. É több mint ötven esztendőn keresztül vezetett iskolai- és felnőtt kórusokat. Édesanyám, jó tollú íróként is jelentős ismertségre tett szert: versek, novellák és mesedramatizálások után írásainak gyűjteményes kötete 2006 őszén jelent meg Ültessetek hibiszkuszt! címmel. De mindketten hűséggel maradtak a tanári pályán.

 

 

 

Négy évvel utánam, ugyancsak október első napján született a testvérem, Endre. (Nem kedveli a keresztnevét, mindig András szeretett volna lenni. Apám viszont diákkori névjegyein még Endreként szerepel. Ő meg az Andrással nem volt megbékélve.)

 

 

 

 Édesanyám így ír a (véletlennek tűnő) egyezésről:

...A 'recept' maradjon titok, csak annyit, hogy mindkét esetben a Szilveszter éjszakák játszották a főszerepet... Én pedig pedagógus ember vagyok, pontossághoz szokott, itt is betartottam a kilenc hónapot! Bandi (maradjunk ennél a becenévnél, helyettesíti mind az Endrét, mind az Andrást) közel-keleti, arábiai olaj- és földgázfeltárásaival nemzetközileg jegyzett kutató-geológus, szakterületének tudományos doktora. Elismeréssel fogadott könyvet írt az ásványok világáról, ismeretterjesztő célú, de nagy szakmai igényességgel készült televíziós műsorai a Gólyavári esték-sorozatban sok nézőt vonzottak. „Civilben" már ő is gyakorló nagypapa.

 

 

 

 

 

Szentes, 2012. 10. 01.
 

.