„TISZA-2011” gyakorlat

 

 

 

A Déli-Kárpátok lábainál, festői környezetben fekvő Ramniču Valčea Műszaki Iskolája, valamint a hozzá tartozó komplex gyakorlótér adott otthont a három nemzeti (magyar- román-szerb) Műszaki Zászlóalj éves, „TISZA-2011” nevet viselő gyakorlatának 2011. június 26. és július 01-je között.

 A magyar műszakiakat a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred 21 fős kijelölt állománya képviselte, akiket Nyers József mk. ezredes, az alakulat parancsnoka személyesen vezetett. Tagja volt még az összesen 25 fős magyar csoportnak három főtiszt az MH ÖHP állományából, akik a gyakorlat vezetőségében töltöttek be elemző-értékelő és ellenőrző beosztásokat.

 

 

 

A július 27.-i ünnepélyes megnyitón Mihai Ciungu dandártábornok, a román Kiképzési és Doktrínális Központ parancsnoka köszöntötte a három nemzet képviselőit, majd a magyar, szerb és román lobogók felhúzását és a nemzeti Himnuszok elhangzását követően eredményes munkát kívánt a gyakorlat résztvevőinek.

Az ezt követő 3 napban párhuzamosan zajlott a műszaki iskolában berendezett parancsnokságon, illetve a gyakorlótéren megtervezett parancsnoki- és törzsvezetési gyakorlat, valamint a három nemzet katonáiból összeállított alegységek valós tevékenysége.

 

 

 

A gyakorlat bemutató napján a három nemzet magas rangú képviselői, elöljárói is megtekintették a zászlóalj tevékenységét. A Magyar Honvédség képviseletében Baráth István dandártábornok, az MH ÖHP Logisztikai Erők Főnöke (parancsnok-helyettes) tekintette meg a zászlóalj parancsnokságán és törzsében folyó munkát, valamint a végrehajtó alegységek tevékenységét a gyakorlótéren.

Ezen a napon a zászlóalj parancsnokság és törzs munkáját Kaszanyi Sándor mk. alezredes, parancsnok-helyettes irányította, a valós tevékenységet pedig a házigazda román Sorin CALIN alezredes, a zászlóalj soros parancsnoka vezényelte.

A nap végén mindhárom nemzet elöljárói megelégedéssel, elismerően szóltak a látottakról, további sikeres munkát kívánva a végrehajtó állománynak.

A résztvevők kulturális elfoglaltságáról is gondoskodott a vendéglátó román fél. A délutánokat színes programokkal (szabadtéri néprajzi múzeum, kolostor és sóbánya látogatás, városnézés, múzeumlátogatás) tették feledhetetlenné.

A gyakorlat utolsó napján, június 30-án a gyakorlatvezetőség által végrehajtott értékelésen kerültek összegzésre a végzett munka tapasztalatai, ahol az értékelők – mindhárom nemzet elemzői – kiemelték a pozitívumokat és meghatározták azon területeket, melyekben további előrelépés szükséges a zászlóalj jövőbeni tevékenységében.

 

 

 

A gyakorlat zárásaként levezetett ünnepi sorakozón a nemzeti rangidősök egyhangúlag eredményesnek és hasznosnak ítélték meg a zászlóalj gyakorlat alatt nyújtott tevékenységét, előrevetítve ezzel, hogy a jövő évi, Szerbiában végrehajtásra kerülő gyakorlat előkészítése és végrehajtása jó alapokról indulhat.

Szentes, 2011. 07. 06.

 

 

.