Zsold nélküli „zsoldosok” a
református otthonban

„Amit tehát szeretnétek,

 hogy az emberek veletek cselekedjenek,

ti is ugyanazt cselekedjétek velük,

mert ez a törvény,

és ezt tanítják a próféták.”( Mt 7,12)

 

 

 

Akár ezzel a mottóval is indulhatott volna a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola kezdeményezése, miszerint több héten keresztül az intézmény pár tucat diákja önkéntes munka keretében segíti a Szentesi Református Idősek Otthonában élő lakókat.

 

 

 

Még februárban kereste meg otthon vezetőjét három lelkes pedagógus, Csikai Judit, Kovácsné Madácsy Ágota és Balázsné Szabó Erzsébet egy önkéntes munkát támogató pályázaton való részvétel ötletével: a tanulók segítségével vállalnák az intézmény kertjének ápolását, a lakók mindenapjainak megkönnyítését egy - egy sétával, játékkal, beszélgetéssel.

 

 

 

Bár a pályázat végül nem valósult meg, Kovách Péter az Idősek Otthona vezetője lelkesedéssel fogadta a kidolgozott ötletet, melyet hamarosan tett is követett: diákok töltötték meg az otthon kertjét, ahol a szobafestő-mázoló tanulók padokat csiszoltak és festettek, a többiek bokrokat és virágokat ültettek, fákat metszettek, kapáltak, locsoltak és ástak szorgalmasan.

 

 

 

A heti rendszerességgel végzett munka nemcsak a kertre, hanem a lakókra is irányult: többször közös sétákra indultak a fiatalok és az idősek a város központjába és a Kurcza partra, múzeumlátogatást tettek A középiskolások kátékos vetélkedőt szerveztek az Otthonban élőknek. A vetélkedő állomásain 2-2 diák szellemi kvízzel, ügyességi feladatokkal, kirakóval szórakoztatta az időseket. Az idős emberekből álló csapatokat is két-két fiatal kísérte.

 

 

 

Nőnap alkalmából az iskola fodrász tanulói az időseknek frizurát készítettek. A több mint két hónapig tartó együttműködés során a diákok megismerkedhettek az Otthonban zajló élettel, a lakókkal és dolgozókkal.

Ma már több lakó is elmondhatja, hogy jó barátságba került egy-egy fiúval, lánnyal, hiszen a színes programok során a beszélgetések is helyet kaptak a két, manapság egymástól igen távol álló generáció között.

Az intézmények közötti együttműködést szalonnasütéssel, grillezéssel, oklevéllel köszönték meg a Református Idősek Otthona vezetői, dolgozó és lakói. Az Otthon megszépült kertjében beszélgetéssel, falatozással koronázták meg a diákok idős emberekre irányuló segíteni akarását.

 

 

 

A több hónapon át tartó önkéntesség igazi sikere a program lezárása után jelentkezett. A Zsoldos- diákok nem köszöntek el végleg az otthontól, hiszen máris egy újabb terven törik a fejüket az Intézmény dolgozóival: az Önkéntesség Hete keretében húsz fiatal további kertrendezéssel és programszervezéssel készül a nyárra.

Szentes, 2011. 05. 06.

 

 

.