Újélet fák a város újszülötteinek

 

Évente kétszer (tavasszal és ősszel) facsemetével ajándékozza meg az újszülötteket Szentes városa. Az első esemény óta tizenhat év telt el, és erdő lett az azóta elültetett sok kis fából (kb. 2500db). 2011. április 6-án Szirbik Imre polgármester a Városháza udvarán adta át az Újéletfákat a megjelent családoknak.

 

Az új jövevények szüleik, nagyszüleik és testvéreik kíséretében érkeztek, hogy átvegyék a város vezetőjétől a facsemetét egy emléklappal és a táblával, amelyen a belevésett szöveg tudatja: ki a gazdája a fának.

 

 

 

Amikor az Újéletfa program elindult, több cél is vezérelt bennünket – mondta Szirbik Imre polgármester a megjelent babákat, szülőket, nagyszülőket köszöntve.

 

 

 

 – Egyik az, hogy ez az alföldi város évről évre legyen zöldebb, szebb, tisztább, legyen a lakói számára otthonosabb. A másik: amikor egy baba megszületik, az óriási öröm a családnak. És öröm annak a közösségnek is, amelyet városnak hívunk, hisz új tagokkal lett gazdagabb. Szimbolizálja az egyén és a közösség összetartozását az, ahogy a facsemete cseperedik, gyökeret ereszt, ahogy egyre nagyobb lombot hoz, ugyanúgy kötődjék a városhoz az, aki most ifjú lakójaként megkezdi az életét. És bárhová is sodorja a sors, legyen egy pont a világban, ahová mindig hazatérhet. És amikor nagy lesz, gyermekei, unokái lesznek, el tudja mondani, itt kezdődött az én életem.

 

 

 

A jelenlévők a babák nevére kiállított emléklapot és táblát vehettek át, minek utána kiválaszthatták a fát is, amit végül is örömmel fogadtak el. Mert ha elültetik a fácskát, a piciny emberpalánta, aki még most nem tudja fölfogni, hogy mi történik körülötte, az élet során megismeri, hogy miről szól a dolog, és azt mondja: ez az én fácskám, amiért én tartozom felelősséggel, én öntözöm, gondozom, és ha nagyobb leszek, majd én élvezem az árnyékát, s ha lehet, akkor a gyümölcsét is. És összetartozunk. Ez nagyon lényeges.

 

 

Szentes, 2011. 04. 12.

 

 

.