Korhatáros kiállítás a szentesi múzeumban

Az erényöv titkos történetei

 

 

 

Nem mondhatni, hogy gyakran rendeznének kifejezetten felnőtteknek szánt kiállításokat múzeumokban. Ezúttal azonban a szentesi Koszta József Múzeumban egy pikáns témát körbejáró, de kultúr- és orvostörténeti szempontból is igen érdekes tárlat nyílik a budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum rendezésében.

 

 

 

A középkorból fennmaradt legendák arról mesélnek, hogy nem volt kísértőbb rémálma a Szentföldre induló keresztes lovagnak, mint az otthonmaradt hitves hűtlensége. A szaracénokat aprító vitézeknek valahogyan gondoskodniuk kellett a magára hagyott hitves jó erkölcseiről. De valóban csak a mindenki által jól ismert kíméletlen eszköz, a férfiúi elnyomás szimbóluma, vagyis az erényöv enyhítette volna a nemes urak aggódását?

 

 

 

Aligha van makacsabb tévhit az előszeretettel sötétnek bélyegzett középkorról, mint az asszonya vágyait kulcsra záró, felszavazástól rettegő lovag hírhedt „segítőtársa”. Egészen a legutóbbi évtizedekig még komoly tudósok cikkeztek az erényöv elterjedtségéről. Európa múzeumaiban is rájuk lehetett csodálkozni a fennmaradt leletekre, és talán ítélkezni is felettük. Csakhogy 1996-ban a British Museum száműzött a kiállításából egy erényövet, ami lavinát indított el. … és itt kezdődik egy másik történet, amely csak az április 19-én, kedden délután fél ötkor Az erényöv titkos történetei címmel nyíló múzeumi kiállítás megtekintésekor kerekedik ki. A megyeházán Varga Benedek, a Semmelveis múzeum igazgatója avatja be az érdeklődőket, vagyis rántja le a leplet az erényöveket körbelengő titokról.

 

 

A kiállítás az elképzelt, és középkorinak tulajdonított tárgy misztikáját igyekszik feltárni. A rendezők elsősorban a felnőtteket célozzák meg a kiállítással, ami azt jelenti, hogy 16 éven aluliaknak nem ajánlott, 14-16 év közötti fiatalok csak szülői felügyelettel, illetve tárlatvezetéssel tekinthetik meg.

Szentes, 2011. 04. 22.

 

 

.