Egyedülálló kiállítás Kunszenten

 „A légoltalomtól a katasztrófavédelemig”

 

 

 

Kedves Olvasóink! Tudták Önök, hogy pár kilométerre tőlünk országosan egyedülálló kiállítás nyílt!

A Kunszentmártonon nyílt „A légoltalomtól a katasztrófavédelemig” című kiállítást nem csak a téma iránt érdeklődőknek ajánljuk, hanem a diákoknak, akik múlt ápolásának fontosságát szem előtt tartva felkészülhetnek a modernkor civilizációs veszélyhelyzeteire.

 

 

 

Szóval egy jó kirándulásra is alkalmat ad iskolai csoportoknak (különösen a rendészeti osztályra gondolunk) számára, akár egy rendkívüli történelem óra keretében!

 

 

 

A Polgári Védelem Napján március 4-én nyílt meg az állandó kiállítás, melyet Kovács Antal nyugállományú pv. alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke gyűjtött. A volt Körös Szálló épületében helyet kapó „A légoltalomtól a katasztrófavédelemig” című kiállítás országosan egyedülálló polgári védelmi gyűjtemény.

 

 

 

Kunszentmártonban Légoltalomtól a katasztrófavédelemig címmel kiállítás a Köztársaság tér 8. szám alatt tekinthető meg. Az állandó tárlaton megtekinthetők a huszadik században a polgári védelem során felhasznált eszközök.

Kovács Antal nyugdíjas polgári védelmi alezredesnek egy régi álma vált valóra azzal, hogy az általa és barátai által összegyűjtött relikviák állandó helyet kaptak.

 

 

 

— Több, mint tizenöt éve gyűjtöm ezeket a tárgyakat. Szerencsére az ismerőseim tudják, hogy vadászom a témához kapcsolódó régiségeket, ezért ők is segítettek a gyűjtésben — mesélte Kovács Antal. — A kiállítás anyagának egy részét már több helyen is bemutattuk, mindenhonnan pozitív visszajelzéseket kaptunk. A most szemlére került dolgok nemcsak helyileg, hanem országosan is egyedülálló polgári védelmi és légoltalmi gyűjteménynek számítanak.

 

 

 

Olyan különleges darabokat találni itt, mint például a csecsemőmentő eszköz, ami egy esetleges atomtámadáskor a radioaktív kiszóródás ellen védte volna meg a kisdedet. Ugyanilyen „kordokumentumnak” számít az a lemezventilátor, amit egy tervrajz alapján készítettünk. Ez a készülék nem más, mint egy biciklikerék, dinamóval és egy tekerővel. Ezzel a világítást és az állott levegő felfrissítését oldották meg a kisebb óvóhelyeken. Egy gépjármű-mentesítő makettet is építettünk, ami úgy működik, mint a valóságban. Egy tálcába beletettünk egy játék dömpert, amire szivattyúval pumpáljuk rá a vizet.

A különlegességek sorát gyarapítja az az 1939-es kiadású 12 füzetecskéből álló felkészítő sorozat is, amit Kovács Antalnak kompletten sikerült megszereznie. Egy vitrint töltenek meg továbbá a légoltalomnál, polgári védelemnél adományozott kitüntetések.

 

 

 

A kiállítást Nagy Sándor pv. őrnagy  a szentesi Polgári Védelem vezetőjével tekintettük meg, aki nem érkezett üres kézzel a kiállítás házigazdájához. Mit is vihetett ajándékba, mint hogy egy pár relikviát Szentes és vonzáskörzetéből, mely tárgyak évekkel ezelőtt még a Polgári Védelmet szolgálta.

Kovács Antal  egy számunkra érdekes oklevelet mutatott a falon, melyet  1955-ben adományoztak a szentesi PV törzsnek, mely Kiváló Városi Törzs elismerő címet jelentett. Az oklevél évekkel ezelőtt került a gyűjteménybe.

 

 

Szentes, 2011. 04. 18.

 

 

.