Barthás győzelem ...

... az országos Porpáczy-emlékversenyen!

 

 

A mezgés csapat (balról jobbra): Vincze Erzsébet, Tóth-Kovács Judit, Szántó Adrienn, Kerekes Adrienn, a 13. T/K osztály tanulói; Felkészítő tanáruk Lekrinszki Péter tanár úr

 

A Porpáczy Aladár Országos Szakmai Emlékversenyt idén Fertődön (Csermajor), csodás környezetben 2011. ápr. 14-15-én rendezték. Porpáczy Aladár, akinek emlékére a versenyt évente rendezik, a fertődi kutatóintézet nemesítője, illetve egyetemi tanár volt. A versenyen a hagyományokhoz híven természetesen a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola is indított csapatot.

 

 

 

A versenyt idén 41. alkalommal rendezték meg, de az iskolánk természetesen régóta állandó vendége a rendezvénynek, több alkalommal hoztuk már el az első helyezést is, legutóbb 2001-ben.

Ebben az évben 17 csapat indult, s a beszámolók szerint minden nevesebb kertészeti középiskola képviseltette magát (Fertőd, Sátoraljaújhely, Debrecen, Baja, Budapest, hogy csak egy párat említsünk). Külön érdekesség, hogy volt olyan nevező iskola, ahol 800 fő körüli a tanulólétszám, velük szemben jó eredményt elérni külön nagy teljesítmény.

 

 

 

A verseny idén négy részből állt: az első feladat egy 3x3 méteres parcella zöldségbeültetése volt, ezután egy ételt kellett készíteni a bemutatott zöldségekből (az asztalterítést is értékelték), egy prezentációt kellett előadni a helyi zöldségtermesztésről, illetve egy tabló elkészítése az iskoláról is feladat volt. Mind a négy rész a gyógyító zöldségnövényeink témakör köré koncentrálódott, ezek gyógyhatását külön ki kellett emelni.

A Mezgé csapata bemutatta többek között a szentesi paprikát, paradicsomot, káposztát mint hagyományos szentesi zöldségeket, illetve a vöröshagymát mint kistérségi, makói jellegzetességet.

Az ételkészítési feladatban natúr lecsót főzött a csapat, zöldségfasírttal.

 

 

 

A prezentáció a kiültetésben és ételkészítésben is megjelenő zöldségekről szólt Szántó Adrienn tanuló előadásában, aki egyébként különdíjat is kapott: a legjobb egyéni előadó megtisztelő címét.

Egy évig tehát a MEZGÉ-ben talált otthonra a Porpáczy-vándorkupa, és reményeik szerint jövőre is csak mutatóba viszik vissza. :)

 

 

Szentes, 2011. 04. 22.

 

 

.