Azur Blue Band koncert

SZTÁRVENDÉGEK: NIKOLA PAROV, SZIRTES EDINA „MÓKUS”

 

 

 

2011. április 15-én Azur Blue Band koncertre várták az érdeklődőket a Lajtha László AMI és Hangversenyközpontban.

Az instrumentális világzenét jazz, pop, ambient és indiai zenei jegyekkel ötvöző Azur Blue Band Veress Gábor gitáros-zeneszerző és Kertész Ákos (ütőhangszeres, billentyűs, hangszerelő) formációja, amely a világzenében nemzetközileg is elismert vendégművészekkel (Nikola Parov, Jeszenszky István, Szirtes Edina) készítette el Blue Diver című bemutatkozó albumát.

 

 

 

A 2008-ban alakult zenekar nevét a „Nagy kékség” című Luc Besson-film és az Amerikában világhíressé vált magyar gitáros, Szabó Gábor egyik 1971-es felvétele (Azure Blue) ihlette. A szerzeményeket zeneszerzőként jegyző Veress Gábor több jazz-rock, latin-és világzenei együttesben is megfordult, de a „nyugati” zenei műfajok mellett az indiai zene stílusjegyeit is tanulmányozta Dél-Indiában. A hangszerelés és a zenei rendezés a zenekar másik főszereplőjét, a jazz-és világzenei berkekben jól ismert Kertész Ákost dicséri. Ákos számtalan formációban játszik dobosként, illetve ütőhangszeresként, emellett kitűnő billentyűs, hangszerelő, valamint zeneszerző, így az Azur Blue Band igazán megfelelő terepet kínál sokrétű tudása kamatoztatásához.

 

 

 

A lemezen közreműködő vendégzenészek közül kiemelést érdemel a bolgár származású Nikola Parov, aki a Barbaro első lemeze készítésének idején még a legendás zenekar tagja volt. Nikola éveket húzott le a világhírű ír táncos, Michael Flatley zenekarában. Hazatérve az ott szerzett tapasztalatok felhasználásával komponálta meg a Naplegenda című táncjáték muzsikáját. Nem kevésbé fontos vendég a Fabula Rasa „Mókusa”, vagy Jeszenszky István (Világok Hangja) sem.

Szentes, 2011. 04. 17.

 

 

.