Dr. Hadzsy János orvosra emlékeztek

160 éve született

 

 

 

 

Az idegen hangzású Hadzsy név a XVIII. század második felétől ismeretes Szentesen. A Hadzsy família egyike volt azoknak a görög kereskedő családoknak, akik a háborús viszonyok miatt Magyarországra menekültek, és itt eresztettek gyökeret. A család tagjai közül számos tisztviselő, orvos, ügyvéd került ki, de az oldalági rokonok között találhatunk kúriai bírót és görög konzult is. Talán a legnagyobb hírnévre Hadzsy János orvostudor tett szert, akinek most ünnepeljük 160. születési évfordulóját.

 

 

 

Szentes város Önkormányzata, a Szentes Városáért Civil Fórum és a Szabadidős Sportklub 2011. április 5-én délután emlékünnepséget tartott Dr. Hadzsy János születésének 160. évfordulója alkalmából. Először Dr. Molnár Gyula, a Vöröskereszt Csongrád megyei elnöke emlékezett a Szentesen született orvosra, és röviden vázolta életpályáját.

 

 

 

Ezt követően a család néhány érdekesebb történetét villantott fel az unoka: Hadzsy János, majd Szirbik Imre, Szentes polgármestere emléklapot adott át a Bácskatopolyáról érkezett vendégeknek. A rendezvény végén a Munkácsi Mihály utcában, a felújított emléktáblát koszorúzták meg a család tagjai, a bácskatopolyai és a helyi önkormányzat, valamint a szervezők képviselői.

 

 

 

 

 

Dr. Hadzsy János

(Szentes, 1851. ápr. 5. - Topolya, 1903. jún. 13.) - orvos, sebész, szemész specialista. Alsó fokú iskoláit Szentesen, az egyetemet Pesten végezte. A Rókus Kórházban folytatott gyakorló évek után 1878-ban községi orvosi állást kapott Topolyán. Sikeres műtétei révén országos elismertségre tett szert. 1898-tól elnöke a megyei orvosszövetségnek, tagja az Országos Orvosszövetség igazgatótanácsának. 1895-tõl az újverbászi kerület országgyűlési képviselője. Halála után a topolyai Népkert előterében szobrot állítottak emlékére; az ő nevét viseli a helyi egészségügyi központ. 1981-ben emléktáblát helyeztek el szentesi szülőházának falán.

 

 

Szentes, 2011. 04. 07.

 

.