Szól(t) a rádió .... (a 106,1 MHz-en)

 

 

 

2011. november 22-én éjféltől lejárt a Rádió Szentes frekvencia engedélye a 106,1 MHz-en így ettől a naptól már nem lehet hallani a rádió adását az éter hullámain! Az utolsó percekben mi is ott voltunk a rádióban, mivel az induláskor is jelen voltunk.

Szomorú a tény, hogy vége egy újabb szentesi rádiónak, és a munkatársak is búcsúztak a hallgatóktól az utolsó adásnapon. Azt gondoltuk, hogy majd nagy sírás, rívás lesz az éjfél előtti pillanatokban, de éppen ellenkezőleg történt. Az egyik rádióstól hallottuk, hogy "nem rajtunk múlt, hogy nem lesz Rádió Szentes. Sírjon az, aki ezt tette. Mi most közösen emlékeztünk vissza az elmúlt több mint egy évtizedre."

 

 

 

Végezetül íme Kárpáti Lajos jegyzete, melyet az utolsó napon hallhattunk a rádióban: 
 

 

Nagyobb az árnyék mint a fény....

 

2011. november 22-én éjfélkor megszűnik a Rádió Szentes.

Ez önmagában még nem is olyan nagy szenzáció, de ha azt is hozzávesszük, hogy 1995. július elsején kezdte műsorait adni, és ez már közel 16 és fél év működés, akkor már méltó a figyelemre a befejezés. Már csak azért is, mert a helyi rádiók eddigi történetében ez a hosszú idő nem kis teljesítmény.

No, de nem maga az „elhallgatás”, hanem annak körülményei izgalmasak. Titokzatosak?

Ami tény, a megszűnés alapvető oka: „nem sikerült időben leadni a további frekvencia használathoz szükséges pályázati anyagot a fővárosban működő médiahatóságnak”.

 

 

 

 

A helyzet azonban nem ennyire egyszerű. Ugyanis nem akármilyen pályázatról van szó. Ilyesmire csak hét évente kerül sor. Erre fel lehet készülni. Ezt nem lehet később, vagy mással pótolni. Itt nemcsak a rádióról, hanem hallgatókról is szó van. Itt az adáskörzet tájékoztatási rendszeréről is szó van. Sorolhatnám még, de inkább összefoglalom: ezek stratégiai kérdések!

Tehát érdemes boncolgatni azt a bizonyos alapvető okot, mert sok tisztázatlan kérdés merül fel.

 

 

 

Tisztázatlan, hogy

- Pontosan miért késett a beadás?

- Egyedül vitte valaki a pályázatot, vagy nem?

- Kinek milyen szerepe van a hibák elkövetésében?

- Tisztázta-e a tulajdonos az okokat, vagy csak tudomásul vette?

- Mi a véleménye a tulajdonosnak a késedelemről?

- A késedelem nyilvánosságra kerülése óta két soros testületi ülés is volt, érdemben egyszer sem tárgyaltak róla a képviselők. Miért?

- Miért nincs megfelelő, tárgyszerű tájékoztatás ebben az ügyben? ( A szeptember 22-i sajtótájékoztatót – aki ért hozzá – az nem tartja annak.)

 

 

 

Ahogy látszik sok a tisztázatlan kérdés, amit természetesen még továbbiakkal lehetne kiegészíteni. Talán emiatt is gondolhatjuk néhányan: tisztázatlan, sőt „tisztálan” ez az ügy.

A nyilvánosság hiánya miatt, aki érez valamilyen felelősséget a rádió további működésért, az megpróbálja összerakni a mozaikokat. Én ezek közé tartozom: és a végkövetkeztetésem félelmetes. Ilyen szavakhoz jutottam el: irányított művelet, összejátszás, hibák eltussolása, régebben egy másik szentesi rádiónál is történt már valami hasonló. Tudom súlyosak ezek a fogalmak, és azt is tudom ezek csak találgatások. De ameddig nem öntünk tiszta vizet a pohárba, addig nincs más lehetőség.

 

 

 

 

 

És van egy súlyos mulasztás: már két hónapja nyilvánvaló, november 22-én megszűnik a Rádió Szentes. Még akkor is, ha csak az elenyésző részében jönnek be a találgatásaink, akkor is: az ebben a rendszerben legfontosabb szereplőtől, a rádióhallgatóktól talán elnézést, bocsánatot kellett volna kérni.

Most megteszem azok helyett, akiknek ezt meg kellett volna tenni.

Bocsánat az ilyen befejezésért, ez nem méltó az elmúlt 16 évhez!

Kárpáti Lajos

 

 

Szentes, 2011. 11. 23.
 

 

.