SZEPTEMBER

 

Szeptember 3.

IX. Lecsófesztivál

 

 Kinagyítható!

Kála Áruház és környéke, 15.00 óra

 

Szeptember 7.

Ringató

(3 év alatti kicsiknek és szüleiknek)

Az egyes foglalkozások során a mondókák, höcögtetők, ölbeli játékok, kisdedjátékok színes, mozgalmas, bensőséges világával ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Gyermekkönyvtár, 10.00 óra

 

Szeptember 8.

Olimpia óvodások és kisiskolások részére

Wellness Colosseum (Ady E. u. 27.), 9.00 óra

 

Szeptember 9.

A Topolyai Művésztelep kiállításának megnyitója

Városi Galéria, 17.00 óra

 

Szeptember 9.

Orgonahangverseny a felújított orgonán

Református Nagytemplom, 18.00 óra

 

Szeptember 10.

„szeretet mindent elfogad” - Fogyatékkal élők Regionális rendezvénye 2010.

Dr. Papp László Sportcsarnok, 9.00 óra

 

Szeptember 10.

ZENE-VILÁG-ZENE - Inner Spring Trio - Europa World/Jazz Est

Sztárvendég: Lantos Zoltán (hegedű)

Lajtha László AMI és Hangversenyközpont, 19.00 óra

 

Szeptember 11.

St. Jupát NYÍLTNAP

10.00 órától: Gördülő generációk együtt a cél felé, kerékpáros kirándulás korhatár nélkül

15.00 órától: Próbáld ki! (falmászás és túrakenuzás)

Dózsa-ház, 10.00 óra

 

Szeptember 11.

Szentesi kismesterek újabb alkotásai című kiállítás

Városi Könyvtár, 12.00 óra

 

Szeptember 16.

Katonazenekari fesztivál

Az MH budapesti, debreceni, hódmezővásárhelyi és szolnoki helyőrségi zenekarok térzenéje, hagyományőrzők felvonulása, katonai toborzás, műszaki bemutatók

Kossuth tér, 15.30 óra

 

Szeptember 17.

Kamionos véradás

Kossuth tér, 13.00 óra

 

Szeptember 17-18.

Szentesi Nagy Sportágválasztó

 

 

Több mint 25 kipróbálható sportág a Szentesi Nagy Sportágválasztón! Gyere eI! Próbáld ki! Válassz!

 

A pénteki nap az előre bejelentkezett óvodás, iskolás csoportoknak van fenntartva, de 14 órától már mindenki számára nyitottak a kapuk, a szombati nap pedig teljes egészében a családoké, nagyközönségé.

 

Ízelítőnek néhány sportág:

airsoft lövészet, asztalitenisz, atlétika, birkózás, búvárkodás, cselgáncs, falmászás, futás, hegyi kerékpár, íjászat, kenu,kosárlabda, kyokushin karate, labdarúgás, lövészet, női labdarúgás, országúti kerékpár, rögbi, sakk, tánc, tenisz, vívás, vízilabda... stb.

 

 

Szeptember 17 - 20.

IV. Szentesi Bor- és Pálinka Ünnep

 

Idén már negyedik alkalommal kerül megrendezésre a nagy népszerűségnek örvendő Szentesi Bor és Pálinka Ünnep, amely a szokott időpontban, szeptember 17-19 közötti időpontban, három napon keresztül tart majd.

A rendezvény kitalálója és szervezője Bertók Róbert, idén is számtalan érdekességgel várja majd az érdeklődőket. A rendezvény nyitónapján, péntek délután 18:00 órától veszi kezdetét a rendezvény egy látványos felvonulással a fő utcán, amelyet követően a Szent Vince Borrend borlovagjai tartanak borlovagrendi avató ünnepséget. A bor és pálinka ünnep eseményei a szokott helyen, a Kossuth tér szökőkút felüli részében zajlanak majd. Már az első napon is színes lesz a program, hiszen az avató ünnepséget követően operetteket hallhatunk majd Sülyi Károly előadásában, amit egy-kis hip-hop tánc követ majd.

Az este egyik fénypontját a Zetor Trió Rockabilly koncertje adja. Aki ismeri ezt a zenei stílust az tudja, hogy nagyszerű hangulatra számíthat majd, amely során általában a bor és pálinka szerető közönség táncra is perdül. Az este programját Horváth Zoltán zenei előadása zárja, ahol mulatós és könnyűzenei számok lesznek halhatóak.

A szombati napon a Térfesztiválé lesz a főszerep, amely programjai alatt mindenki tovább kóstolhatja a gasztronómiai csodákat, finom borokat és pálinkákat. A szombat estét a Fuvi Band koncertje zárja majd.

A vasárnapi menetrend eltér az eddig megszokottaktól, hiszen már délelőtt 10 órától érdekes programok várják a kiérkezőket. Bár a borok és pálinkák a felnőttek számára jelentenek örömet, a délelőtti programok minden korosztály számára, főleg a gyermekeknek szólnak. A 10 órától kezdődő táncos műsort 11 órától egy rendkívüli érdekesség, az idomított ragadozó madár bemutató váltja fel. Ezen a bemutatón testközelből lehet megtapasztalni, hogyan vadászik egy vándorsólyom, és hogyan repülnek a baglyok, vagy keselyűk.

A rendezvény mind három napján kipróbálhatják a gyerekek és a felnőttek is a fantasztikus mozi szimulátort, amely felejthetetlen élményeket ígér mindenkinek, aki kipróbálja.

Természetesen újra összemérik erejüket egy vidám vetélkedő keretein belől a bor és pálinka szerető amatőrök is.

A borok terén és a pálinkák terén is nagy lesz a kínálat, hiszen a Csongrádtól Sopronig több borvidék pincészete látgat el idén is. A pálinkás cégek legkitűnőbbjei is képviseltetik magukat, mint a Zsindelyes, az Árpád Pálinka, Szicsek, Gyulai Pálinka Manufaktúra és a Panyolai.

A vendéglátás terén is lesznek meglepetések, hiszen igazi ínyencségnek számítanak majd a kemencében sült húsok, kolbászok, vagy a faszénen sült kenyérlángos.

A szervezőség mindenkit nagy szeretettel vár az ingyenesen látogatható hagyományos szentesi rendezvényre, amelyet ingyenesen látogathat majd mindenki.

 

Ír kocsmazene Szentesen

 

 

 

Ha valaki szeretne itthon autentikus ír kocsmazenére táncolni, keresve sem találhat jobb mulatságot a Paddy and the Rats koncertjeinél. A zenekar szövegvilága kocsmatörténeteket, ír hagyományokat és kalózos tengerészvilágot tartalmaz. Ruháik is ennek a világnak a részei (skótszoknya, cilinder, munkáslegény, arisztokrata figura stb.)

Hajóval járják a világot, és mindenhol kikötnek, ahol óriási bulit csaphatnak. Muzsikájukban különböző nemzetek kocsmazenéit ötvözik punk-rock elemekkel. Legtöbbet az ír nép kocsmazenéjéből és kelta motívumokból emelik saját zenéjükbe, de hallhatóak néhol polka, orosz és cigány elemek, ritmusok is. A hattagú zenekar nemcsak hazai, hanem külföldi koncerteken is nagy közönségsikert aratott.

Koncertjük szeptember 18-án a főtéren a Térfesztivál keretében 18.30 órai kezdettel lesz hallható.

 

 

Szeptember 18.

Szentesi körséta - Megyeháza pincerendszerének megtekintése

Találkozás: a helyszínen, 15.00 óra

 

Szeptember 18.

VII. Térfesztivál

Presidance Company: Hungarythm - a tánc életre kelt

A Hungarythm kétszer ötvenperces produkciója a tánc, a zene és a cirkusz elemeit felhasználva invitálja nézőit egy felejthetetlen utazásra, amelyben felvillannak életünk fontos állomásai, bepillantást nyerünk az emberek érzés- és érzelemvilágába, hol könnyek között, hol ámulatba esve, hol pedig nagyokat nevetve ismerünk önmagunkra és látjuk meg saját sorsunkat.

Kossuth tér, 15.00 óra

 

Szeptember 19.

Egészség egy életen át - szűrőkamion

Kossuth tér, 10.00 óra

 

Szeptember 19.

Szakrális Művészeti Hét - Zene-irodalom-képzőművészet

Szent Anna Templom, 17.00 óra

 

Szeptember 20.

Rendhagyó irodalom óra - Kölcsey Ferenc

Előadó: Poszler György

Gyermekkönyvtár, 10.00 óra

 

Szeptember 21.

Szakrális Művészeti Hét - Kereszténység a képzőművészetben - szentesi alkotók tárlata

Református Nagytemplom - Templomi Galéria, 17.00 óra

 

Szeptember 22.

Európai Autómentes Nap - LEGRAND „Két kerékkel egészségesebb”

Kossuth utca központi szakasza, 10.00 óra

 

Szeptember 22.

JOKER - Amatőr kerékpáros gyorsulási verseny

Kossuth utca - Luther tér és Klauzál utca közötti lezárt szakasz, 14.00 óra

 

Szeptember 23.

Gyermekek Világnapja Gálaműsor a Szabadidős Sportklub rendezvénye

Móricz Zsigmond Műv. Ház, 15.00 óra

 

Szeptember 23 - 26.

57.  Országos Függetlenfilm Fesztivál

 

 

A Magyar Független Film és Video Szövetség szeptember 23. és 26. között 57. alkalommal rendezi meg Országos Függetlenfilm Fesztiválját, ezúttal Szentesen. A nevezési idő alatt beérkezett 96 pályamű (1614 perci filmanyag) előzsűrizése szeptember 13-án fejeződött be. A fesztiválon az előzsűri által válogatott, illetve egyenes ágon a tájegységi szemléken díjazott filmek kerültek a 14 órás versenyprogramba. A kiválasztott munkákat szakértő zsűri értékeli, és összesen több mint 1 millió forinttal díjazza a legjobb alkotásokat. Az év kiemelkedő függetlenfilmes eseménye időről időre több száz érdeklődőt vonz. A regisztrált fesztivállátogatók számára a vetítésekre és a kiegészítő programokra a belépés ingyenes. A versenyprogramon kívüli vetítések a Szentesi Üdülőközpont termálvizes medencéinél zajlanak.

 

Az előzsűri tagjai: Bakács Tibor, Horváth Zoltán, Molnár Judit Anna, Orosz Csilla, Pálos György

A szakmai zsűri tagjai: Arany Gold Zoltán, Dózsa Erzsébet, Kerényi György, Végső Zoltán, Zomborácz Virág

 

A közel 700 tagot számláló szövetség 1931-ben alakult, és a közeljövőben ünnepli 80. születésnapját. Ennek alkalmából az idei program sok különlegességet, egyebek mellett A Kis Utazás Fesztivált. A esemény keretében a szervezők és a látogatók megünneplik a Szentesen forgatott A kis utazás című játékfilm (r. Buzás Mihály) bemutatójának 10. évfordulóját is. A fesztiválhoz kapcsolódó kiállításon NDK relikviákat – Praktika fényképezőgép, Gojka Mitic kistükör, Watburg és Trabant (melyeket vezetni is lehet), zoknisszandál, elektronikai eszközök, bankjegyek, számos egyéb tárgy, álló és mozgókép – tekinthetnek meg az érdeklődők. Emellett látható lesz Káldy László Kis utazás werkfilmje is.

 

Főtámogató: Magyar Mozgókép Közalapítvány

Támogatók: NKA, NCA, Szentes Város Önkormányzata, Közgáz Vizuális Brigád

 

 

Az 57. Országos Függetlenfilm Fesztivál programja:

 

2010. szeptember 23. csütörtök (14.00-24.00h)

 

14.00 órától     Beérkezés, regisztráció - Ifjúsági Ház (Tóth József u. 10-14.)

 

18.00 órától    10 éves A kis utazás (r: Buzás Mihály) – nyitófilm az Őze Lajos moziban (Nagy Ferenc u. 3.) közönségtalálkozó a film alkotóival

 

20.00 órától     Ünnepélyes megnyitó és fogadás, a fesztivált megnyitja Kőrösi Zoltán az MMKA elnöke, köszöntőt mond Szirbik Imre, Szentes város polgármestere – az Üdülőközpont parkjában (Csallány Gábor part 4.) 

 

21.00 órától     Kis utazás fesztivál - Üdülőközpont (Csallány Gábor part 4.)

Szerintem jól csináljuk, Laci!- werkfilm (r. Káldy László) - a közönségtalálkozó folytatódik (a melegvizes medencéknél)

 

22.00 órától     Retró diszkó a melegvizes medencénél (eső esetén az Ifjúsági Ház pódiumermében)

 

2010. szeptember 24. péntek (10.00-24.00h)

 

10.00-13.00       filmvetítés - információs program

 

13.00 órától     NDK relikviák - kiállítás megnyitó - Ifjúsági Ház aula (Tóth József u. 10-14.)

Megnyitja Perger Gyula a győri Xantus János Múzeum igazgatója és az áltudományok doktora

 

13.30-19.30     Versenyfilmek vetítése - Ifjúsági Ház, Előadóterem (Tóth József u. 10-14.)

 

19.30-22.00     Az elmúlt 80 év díjnyertes MAFSZ filmjei – a melegvizes medencénél (eső esetén az Ifjúsági Ház előadótermében)

 

20.00-23.00     Filmszakmai konzultáció a nap versenyfilmjeiről – az üdülőközpont parkjában (eső esetén az Ifjúsági Ház 2. klubhelyiségében)

 

23.00 órától     IV. Független Pálinkaverseny, és zenés éjszakai pancsolás (eső esetén az Ifjúsági Ház pódiumtermében)

 

2010. szeptember 25. szombat (09.00-24.00h)

 

09.00-10.00       filmvetítés – információs program

 

10.00-13.00       Versenyfilmek vetítése - Ifjúsági Ház előadóterem (Tóth József u. 10-14.)

 

13.00-14.30       ebédszünet

 

14.30-18.30       Versenyfilmek vetítése - Ifjúsági Ház színházterem (Tóth József u. 10-14.)

 

19.00-22.00       Az elmúlt 80 év díjnyertes MAFSZ filmjei - a melegvizes medencénél (eső esetén az Ifjúsági Ház előadótermében)

 

19.00-22.00       Filmszakmai konzultáció a nap filmjeiről - az üdülőközpont parkjában (eső esetén az Ifjúsági Ház 2. klubhelyiségében)

 

22.00 órától      Tisztújítás, az új tisztségviselők és az elnök megválasztása (eső esetén az Ifjúsági Ház 2. klubhelyiségében)

 

 

2010. szeptember 26. vasárnap (10.30-14.00h)

 

11.00-12.00     Konferencia a 80 éves MAFSZ jövőjéről és az elkövetkező jubileumi év tervezett eseményeiről - Ifjúsági Ház klubterem (Tóth József u. 10-14.)

 

12.00-14.00     Fesztiválzáró ceremónia, az Aranyszarvas díjak átadása, ünnepélyes eredményhirdetés, díjkiosztás. A díjakat átadja, és a fesztivált ünnepélyesen bezárja a MAFSZ frissen megválasztott elnöke Ifjúsági Ház színházterem (Tóth József u. 10-14.), megemlékezés dr. Dragon Károlyról

 

16.00 órától     Az 57. Országos Függetlenfilm Fesztivál díjnyertes filmjeinek vetítése a’la carte program

Kísérőprogramok - Ifjúsági Ház

 

Három világ - Szilágyi Kornél interaktív kiállítása

A koszorú – Garami Richárd mese diafilmje

Nagy arcok – Merza Gábor interaktív fotókiállítása

Archív vetítés:  A kis utazás c. film eredeti S8mm-es felvételei

HMG végzősök 10 évvel ezelőtt - eredeti casting felvételek

 

 

Szeptember 24 - 27.

„Kertmagyarország felé” kiállítás és vásár

Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola és Árpád Agrár Zrt.

 

Szeptember 25.

Sport- és Egészségnap

Rákóczi Ferenc Utcai Óvoda, 9.00 óra

 

Szeptember 25.

Cuháré Folk Szóló Fesztivál

Móricz Zsigmond Művelődési Ház, 9.00 óra

 

Szeptember 25.

Cuháré

Szóló Folk Fesztivál - 8-16 éveseknek: néptánc, népi ének, népzene és népmese

Móricz Zsigmond Művelődési Ház, 15.00 óra

 

Szeptember 25.

Ünnepi Zenés Köszöntő

Nagy János címzetes igazgató, Szentes Város Díszpolgárának köszöntése 70. születésnapja alkalmából

Lajtha László AMI és Hangversenyközpont, 18.00 óra

 

Szeptember 30.

Népmese napja

Gyermekkönyvtár, 10.00 óra

 

 

PÓDIUM

A SZENTESI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT PÓDIUM BÉRLETÉNEK ELŐADÁSAI A 2010/2011-ES ÉVADRA

 

 

 

 Szentesi programajánló 2010/3

 

2010. június végén megjelent a terjedelmében kibővült Szentesi Programajánló füzet hatodik évfolyam harmadik száma.

 

Az eddigi 8 oldal helyett 12 oldalon keresztül tekinthetjük meg Szentes és térségének programjait. A negyedévente megjelenő ingyenes kiadvány célja, hogy az aktuális év negyedévenkénti programjait, rendezvényeit propagálja. A füzetben részletesen megtalálhatjuk a következő 3 hónapnak a helyi zenei, színházi, sport és egyéb szórakoztató rendezvényeit és azok helyszínét és időpontját.

 

 

 Kinagyítható!

 

 

 A változás jogát fenntartjuk!

.