A zene hullámhosszán

II. Szentesi Regionális Katonazenekari és Toborzó Fesztivál

 

 

 

 Szentes városa mindig is híres volt kulturális elkötelezettségéről, a kulturális rendezvényeiről. Ez a hétvége négy napon keresztül a zenéről, a térfesztiválokról szól, melyen részt vesz a város és a környező települések apraja-nagyja. A város és a honvédség között fennálló jó kapcsolat eredményeként a rendezvénybe beillesztve részt vettek a műszaki katonák is. 2010. szeptember 16-án megrendezésre került a II. Szentesi Regionális Katonazenekari és Toborzó Fesztivál. A program a Honvédelmi Minisztérium, Szentes Város Önkormányzata és a helyi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred közös szervezésében valósult meg, melynek célja a katonai hagyományápolás eszközeivel a Magyar Honvédség népszerűsítése, a katonai imázs növelése és kulturális élmény nyújtása.

 

 

 

A kora délutáni óráktól az érdeklődő közönség felsorakozva találkozhatott a  város központjában a Műszaki Ezred képességeit bemutató technikai eszközökkel, melyek mindig nagy érdeklődést keltenek a látogatók körében. A Hegedűs László Helyőrségi Klub udvarán megismerkedhettek a fahíd építés különböző berendezéseivel, valamint a katonabúvárok különleges felszereléseivel. Egyedülálló missziós kiállítást szerveztek az ezred katonái a Kossuth téren, Műszakiak a nagyvilágban címmel. Az alakulat állományából többek között a balkáni, iraki, afganisztáni, zöldfoki-szigeteki missziókat megjárt katonák személyes emléktárgyaiból, relikviáiból összeállított kiállítás jól tükrözi az adott hely kulturális szokásait, jellemzőit, a katonákkal kialakított kapcsolatát. A tárlat folytatólagosan egy hónapig látogatható még a Helyőrségi Klubban, mely megismerteti a lakosságot a külszolgálati missziók jelentőségével, hangulatával. A főtéren még az ezred által csomagolt ingyenes ivóvízkiosztó pont szolgálta a lakosság igényeit, és a toborzósátorban megismerkedhettek a katonai pálya iránt érdeklődők a katonává válás lehetőségeivel.

 

 

 

A fesztivál zenei programján a Budapest Helyőrség Zenekar, a szentendrei  Központi Kiképző Bázis Zenekara, a Debreceni Helyőrségi Zenekar, valamint a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar vett részt. A négy zenekar a város négy helyszínén zendített rá a katonazene érces dallamaira, majd majorette csoportok táncos felvezetésével, zeneszóval indultak meg a város főtere irányába. Ez alatt a Kossuth téren kulturális programok, tánciskolák modern tánc és néptánc bemutatóikkal szórakoztatták az egyre nagyobb létszámra bővülő közönséget.

 

 

 

A város és a katonaság közötti szoros kapcsolat ékes példája, hogy a városközpontban teljesen átalakított, díszburkolattal kirakott utcarész ünnepélyes átadása – mely jelentős ékköve lett a városnak – is ebben az időpontban történt meg. Ezen az útszakaszon az átvonuló katonazenekar megállt és külön itt, erre az alkalomra játszottak műveket, mellyel jelentősen emelték a városi rendezvény színvonalát.

 

 

 

A Megyeháza impozáns épülete előtt, a Kossuth téren a négy zenekar  bevonulása, és az összevont ráhangoló előadásuk után Juhász István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium Hadműveleti és Kiképzési főosztályvezetője köszöntötte a vendégeket, a megjelenteket és a katonazenészeket. Beszédében kiemelte, ez a munkanap mindenképpen elkülönül a többitől, mivel most és itt, Szentes főterén a honvédség kínálja Önöknek kulturális hagyományainak bemutatóját. A katonazenészeink hangszerei, karmestereink dirigálása, a katonadalok ropogós-ütemes dallamvilága mind segítenek bennünket abban, hogy hadtörténelmünk évszázadai lelkünk mélyén megszólaljanak, és tettekre sarkalljanak bennünket.

 

 

 

 Ezt követően Szirbik Imre, Szentes város polgármestere megnyitotta a fesztivált. Hangsúlyozta, hogy ezt a rendezvényt az elmúlt évi után hagyománnyá szeretnék tenni, hogy a katonák megmutathassák, nemcsak akkor lehet rájuk számítani a városban, amikor baj van, és az erős férfikézre és a találékony elmére van szükség, hanem akkor is, amikor ezek a kezek finoman tudnak játszani a hangszeren, és vidámságot tudnak varázsolni a lakosság és a katonák számára.

 

 

 

A zenekarok ez után külön-külön bemutatták művészien koreografált szakalaki, show jellegű előadásaikat, melyeket majorettek, különleges dobszólók, és hasonló látványos elemekkel színesítettek. Végezetül a négy zenekar közösen egy összevont zenekari koncertet adott, melyen jeles zeneművek, mint például Harold Arlen: Over The  Rainbow, John Williams: 1941, Dvorak: Új világ szimfónia, Rossi Brezza: Il Silenzio voltak hallhatók.  A zenekarok kivonulásakor a közönség lelkes tapssal hálálta meg a művészi előadásokat.

 

 

 

Katonaként a közönség közt sétálva öröm volt hallani az emberek véleményét. Jó, hogy kijöttünk ezt látni kellett. Nem is gondoltam, hogy a katonák ilyen színvonalas előadásra is képesek – beszélte egymás közt egy lelkes társaság.

 

 

 

A zene nyelve közös, összehoz katonákat és civileket, nemzedékeket és nemzeteket. A zene nyelvét mindenki érti, legyen az bármilyen zene.

Szentes, 2010. 09. 20.

 

 

.