Csapjunk a lecsóba!

Több száz kondérban rotyog idén is a lecsó

 

 

Nem is szaporítanám a szót, idén is lesz lecsófesztivál Szentesen, immáron a kilencedik. A Hunor Coop Zrt. ebben az esztendőben szeptember 3-4 között rendezi meg a hagyományos szentesi lecsófesztivált, mely egyben a vállalat családi napja.

 

Sokan nem tudják, hogy a rendezvény bekerült Magyarország tíz legnagyobb tömeget megmozgató gasztronómiai fesztiválok közé. Nem véletlen, mert egy egész "fóliaországot" mozgat meg. Így nevezik Szentest és környékét, ahol minden családban van olyan ember aki fóliázik.

Aki nem tudja, hogy pontosan mi a lecsó, annak eláruljuk, hogy az alföld legegyszerűbb főtt étele a zsíros kenyér után :-) ! Most az okosok mondják, hogy a zsíros kenyeret nem is főzik, na de nem itt Szentesen!

A lecsó nem más, mint amit az alkotók lecsónak neveznek! A standard alapanyagokon kívül, úgymint paprika, paradicsom, hagyma, zsiradék, szinte minden bekerülhet a bográcsba. Az évek során annyi féle lecsót főztek a versenyzők (igen, mert verseny a lecsófesztivál), hogy a zsűri is kidőlt a kóstolásba. Az egyik zsűritagot gyomormosásra vitték a kórházban, ahol két napig elemezték, hogy miket evett össze. Azért, hogy a verseny is megmaradjon, és a zsűrinek se legyen rossz napja, így sorsolással döntik el, hogy kié a legjobb lecsó. Ezért érdemes minél többet megkóstolni, hogy bízzunk abban, hogy az idei első helyezettből is ettünk.

Azért, hogy ez kifizetődő legyen a főzőknek, az idén újdonságként KÓSTOLÓJEGYET lehet váltani. Nem csak natúr jegy ez, hanem egy jótékonysági jegy! A szervezők a befolyt összeget jótékonyságra fogják felhasználni, ami sok 250,- forintokból összejön. Már el is árultuk ennek az árát, amiért egy jegyet, egy tányért és egy kanalat kap a kóstolni vágyó. Azért, hogy a főzők is érdekeltek legyenek a kóstoltatásban, aki a legtöbb jegyet gyűjti össze, értékes nyereményt kap az eredményhirdetéskor. Szóval nincs más dolga, mint adni egy jópofa lecsót, amiért elkéri a jegyet, és összegyűjtve azt átadja a szervezőknek.

 

 

Ja és a program? A kétnapos rendezvényen helyi amatőr és profi művészek, valamint neves hazai előadók szórakoztatják a gyermekek, családok és a felnőttek sokaságát.

Pénteken szalonnasütéssel veszi kezdetét a lecsófesztivál. Az elmúlt évben nem csak szalonnák pirultak a nyárson, hanem kolbászok, virslik de még két csirke is pörgött a tűz fölött. A szervezők adnak fát és szalonnát, de volt aki otthonról parkettát hozott a tűzcsiholásra. Szóval már az első nap is nagy buli lesz, Roy & Ádám együttes is garantál.

A második nap fellépői között ott lesz a Dupla Kávé, Vásáry André valamint Korda György és az ő Klárikája! A művész úr és felesége nem pókerezni jön Szentesre, hanem sokak örömére énekelni fog.

 

Szóval, ha teheti, akkor látogasson el a lecsófesztiválra, és ha főzni szeretne, akkor hívja a Hunor Coop irodáját, a +36-63/562-232-es telefonszámon!

Szentes, 2010. 07. 31.

 

.