Vihar szaladt át felettünk

 

 

 

2010. július 3-ára még sokáig fogunk emlékezni, mert még az idősebbek sem emlékeznek olyan időre, mint amilyen ezen a napon volt.

Ott kezdődött, hogy egy un. szupercella alakult ki Szolnok közelében, melyből a környékben lakóknak jutott ám szél, de rendesen. Az időjárás előrejelzések előre figyelmeztettek, hogy ebben a régióban elég erős zivatarok alakulhatnak ki, de senki nem gondolta, hogy ilyen pusztítást fog végezni.

A vihar alatt mindenki a családját, és értékeit védte így tettem én is, de a vihar elvonultával igyekeztem egy részletesebb leltárt készíteni.

 

Elsőként a Baross utcán futottam össze egy kidőlt fával, melyet derékban tört ketté. Utána a tűzoltóságra siettem, ahol két diszpécser vette fel a bejelentéseket. A tűzoltók először azokra a helyekre siettek, ahol konkrét életveszély állt fent, vagy nagyobb érték megóvása volt a cél. Két nap alatt több mint 100 bejelentés érkezett a kapitányságra. A környező városokból (még Szegedről is) jöttek tűzoltó, hogy minél hamarabb felszámolják a veszélyhelyzeteket.

 

 

 

Haladjunk tovább! A kórház parkolójában két autót temetett maga alá egy kettétört fa. Szerencsére nagyobb kár nem keletkezett bennük, de így is behorpadt az egyik autó teteje több helyen.

 

 

 

A Makai-híd lejárójánál egy akácfa csapta össze a háromfázisú vezetéket, amely szikrázott is rendesen. Nem csak az utat zárta el a fa, hanem egy kerítést is összegyűrt. Miközben a kórház felől haladtunk a városközpont felé, temérdek kúpcserép borította az utat.

 

 

 

Persze az erre a napra szervezett Legrand Családi napot is elmosta az eső, de erről majd később számolunk be.

 

 

 

A Tóth József utcán tovább haladva söprögető emberekre lettem figyelmes a Céhház utcában. Itt a Móricz tetejét kezdte meg a vihar. Persze a lehulló cserepek nem kímélték az ott álló autókat sem.

 

 

 

 

 

Az IH mellett a gödörben egy fával kevesebb lett, mert a színpad hátulján az árnyat adó fát tövestől döntötte ki a szél.

 

 

 

Fenyőfák és tuják is áldozatául estek a viharnak, de a leglátványosabb kár a bölcsőde udvarán fogadott. A bölcsi hátsó kertjében csaknem 9 négyzetméteres "földlabdával" döntötte ki a földből a vihar az intézmény legnagyobb fáját.

 

 

 

Érdemes a háttérhez viszonyítani a méreteket, mert akkor kiderül, hogy micsoda ereje lehetett a szélnek. Persze ez a fa sem a pusztába dűlt, a szomszéd tetejét kóstolta meg.

 

 

 

 

 

 

 

A köznyelv szerint csak "Csodaház"-nak nevezett társasház tetején csoda ha megmaradt egy kúpcserép. A leeső cserepek tovább törték a tető alsó cserepeit, valamint tetőtéri ablakok is betörtek.

 

 

 

A Vásárhelyi úton szinte azokat a házakat kellene felsorolni, melyekben nem keletkezett kár, mert az két kezünkön meg lehet számolni.

 

 

 

 

 

A Városi Szolgáltató tetején is foghíjas lett a kúpcserép, és a földre került egy több méteres bádogfedés.

 

 

 

A Szabadság téren a festékbolt tetejét is össze kuszálta a vihar, csakúgy mint a Stukkó bolt tetejét.

 

 

 

A Kórházban a nőgyógyászati részlegnek dőlt neki egy fa, melyet kosaras jármű segítségével daraboltak össze a tűzoltók.

 

 

 

A Vásárhely felé vezető út hosszú órákra le lett zárva, mert egy 20 kilovoltos villanyoszlopot döntött ki a szél, így a közelébe menetel könnyen végzetes áramütést okozhatott volna.

 

 

 

 

 

A kollégium mellett is egy kidőlt fa mutatta a vihar útját, mint ahogy a Loki Büfé mellett található nyárfák. Ezek elég szerencsétlenül dűltek, mert több teherautó rongálódott meg, annak következtében, hogy a szomszéd udvarába bőlt.

 

 

 

 

 

Ezeket a fákat a szegedi tűzoltódaru segítségével vették ki.

 

 

 

 

 

 

 

Mondanunk sem kell, hogy a vihar útját megannyi törött cserép jelezte. Egy új ház, a Vásárhelyi úton most épült "Egészségház" tetejét sem kímélte a vihar itt a kúpcserepeket a lécekkel együtt szakította fel.

 

 

Szentes, 2010. 07. 06.

 

 

.