Épül a Kossuth utcai kalandpark

DAEDALON tabletta automatákat a bevezető utakra!

 

 

 

Több híradásban felhívtuk az olvasók figyelmét, hogy ezen a nyáron nem lesz zavartalan a közlekedés Szentes főutcáján. Elkezdődött és már javában tart a Kossuth utca felújítása/átalakítása, melyről sajtótájékoztató keretében kaptunk információkat az elmúlt héten.

Az egyik üzlet dolgozói úgy fogalmaztak, hogy most úgy kell tekinteni Szentes főutcájára, mint egy kalandparkra. 

 

Hosszú évekig vita zajlott arról, hogy milyenek legyenek a kereszteződések, jelzőlámpás csomópontokat vagy körforgalmakat építsenek. Szóbeszéd volt az is, hogy Szentesen annyi körforgalom születik majd a következő években, hogy DAEDALON (hányingercsillapító) tabletta automatákat kell felállítani a városba befelé vezető utakon, mert elszédül a kedves vendég mire átmegy Szentesen.








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

De tegyük félre a tréfát, mert a város vezetői és a lakosság is sokáig vitázott a kerékpárút nyomvonaláról is. Még nem látjuk, hogy miként lesz megoldva, hogy a kerékpárútra nehogy odatévedjen egy játékmotorral egy kisgyermek, mert szintkülönbség nincs a kettő között, így akik önfeledten akarják, hogy gyermekük motorozzon, azoknak marad a déli járdaszakasz a belvárosban.

 

 

 

A Kossuth Lajos utca forgalmának csillapítása kerékpárút-építéssel és járdafelújítással elnevezésű program 440 millió forintba kerül – tudtuk meg a beruházás önkormányzati megbízottjától, Sáfrán Bálinttól. Ebből 200 millió forintot uniós pályázaton nyert a város, a többi pedig saját erő.

 

Az építkezés június eleje óta tart, szakaszonként végzik a munkát, éppen azért, hogy elviselhető legyen a városlakók számára az utóbbi évek leglátványosabb beruházása. Szirbik Imre elmondta, hogy a főutcán álló önkormányzati tulajdonú üzletek bérlőit és a magántulajdonban lévő boltok tulajdonosait is kompenzálják a kieső bevétel miatt. Előbbieknek egyhavi bérleti díjat, utóbbiaknak pedig az éves építményadó 50 százalékát engedi el a város.

 

 

 

A beruházás során két kilométer hosszú aszfaltos kerékpárutat építenek a Liget bejáratától a belvároson át az Ipartelepi úti körforgalomig, 5000 négyzetméteren a járdát, 10 ezer négyzetméteren pedig az utat újítják fel. A Kossuth utca felújított kőlap járdája különböző színekben pompázik majd. Összesen négy szakasz van, s mind a négy más-más színt kap. A Petőfi és József Attila utca között az útburkolatot is színes kőből rakják ki.

 

A főutca egyik oldalán – a Klauzál és Bocskai utca között – 16 parkolóhely szűnik meg és kinyitják a Bocsaki utcát is a főutcáról. Talán ezzel az utcanyitással lehetőség lesz arra, hogy visszaváltoztassák a Sportcsarnok sarkánál található kereszteződés forgalmi viszonyát. Értjük, hogy mi akart lenni a cél a változtatással, de a közlekedőknek nem lopta szívébe magát ez a kereszteződés. Sőt!

 

Körforgalom épül a Rákóczi - Kossuth, valamint a Klauzál - Somogyi B. utca kereszteződésében, a Mátyás király - Kossuth utcai csomópontban pedig terelőszigetet alakítanak ki. A tervek szerint augusztus végére készen lesznek a fenti munkálatokkal, átadják a beruházást, de az Ady Endre - Kossuth utcai körforgalmi csomópont, valamint a Csongrádi úti Kurca-híd felújítása csak jövőre készül el.

 

Szentes, 2010. 07. 11.

 

.