Szakképzési konferenciáról

Beszámoló a Franciaországban megrendezett
Európai Uniós szakképzési konferenciáról

 

 

2010 februárjától a Zsoldos Ferenc Szakközép és Szakiskola 16 tanulója 6 szakmában 5 hetes gyakorlaton vett részt Franciaországban Armentiéres városában. A program fő külföldi koordinátora Lycée Ile de Flandre vezetősége volt, akik nagyon meg voltak elégedve tanulók munkájával. A francia iskola pályázatot nyújtott be egy európai szakképzési konferencia megszervezésére, melyre a támogatást a nemzeti irodájuktól meg is nyerték. A francia és a magyar iskolák között kialakult kapcsolat eredményeként meghívást kaptak a konferencián való részvételre a Zsoldos tanárai és diákjai.

 

 

2010 május 19.-én egy öttagú delegáció utazott ki Armentiéresbe. A meghívás szerint egy szakképzéshez értő vezető ( Mészáros János gyakorlati oktatásvezető), egy kísérőtanár ( Versegi Zoltán mérnöktanár ), egy tanulóképzéssel foglalkozó gazdálkodás vezetője ( Kovács Árpád a Baustudium Oktatási KFT szentesi vezetője ) és két tanuló ( Medgyesi Szabina és Gránicz Balázs ) indult el a több, mint 1600km-es útra. A konferencián részt vett a francia iskolán kívül holland, angol és lengyel partnerük is. A két napos program keretében az iskolák képviselői prezentációk segítségével bemutatták országuk szakképzési rendszerét, iskolájukat, gyakorlati képzőhelyeiket.

A rendkívül színvonalas vendéglátást a házigazda szakács és cukrász tanulói biztosították a pincér tanulóik tálalásával.

 

 

Ezt bizonyítandó: a holland iskola gyakorlati képviselőként a rotterdami Hilton szálloda igazgatóját vitte magával, aki szintén elismeréssel nyilatkozott a szervezés körülményéről, minőségéről. A programon meghívottként részt vett Franciaország északi régiójának európai parlamenti képviselője Gilles Pargneaux úr is, aki méltatta e konferencia fontosságát, az uniós tagállamok szakképzésének megismerését is.

 

 

Az előadások szünetében és a közös étkezéseken lehetőségünk nyílt a résztvevőkkel kapcsolatot kiépíteni egy későbbiekben megvalósulandó közös pályázat benyújtásának előkészítésére. A konferencia ideje alatt magyar diákok, a többi tanulóval közösen egy-egy felállított standon mutatták be szakmájuk fortélyait.

 

Sok élménnyel és rengeteg tapasztalattal tértek haza erről a színvonalas és tartalmas programról. Kiértékelve tapasztalataikat az iskola vezetői, tantestülete és a konferencia résztvevői is úgy gondolják, hogy rendkívül fontos képzésük színvonalának emelése szempontjából, hogy tanulóik és pedagógusaik megismerkedjenek más uniós országok oktatásával.

Szentes, 2010. 06. 07.

 

 

.