A MEGYE ARANYA

 

 

 

Két napos küzdelem végén a hódmezővásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakközépiskolába került a Megye Aranya.

 

2010. május 29-30-án három helyszínen csaptak össze a csapatok az ifjúsági kalandvetélkedőn. Reggel 7 órakor indultak busszal a szentesi csapatok (Pollák, Közgé, HMG) Hódmezővásárhelyre, ahol további három csapattal (Gregus, Bethlen, Németh) bővült a résztvevők száma.

Az előző napon mindenki az időjárást figyelte, és sikerült olyan viszontagságos időjárást szervezni a játékmestereknek, hogy tényleg a legjobb csapatnak járjon ki a dicsőség.

 

 

 

Szeged határában nem esni, hanem ömleni kezdett az eső. A csaptok az Anna kútnál lettek letéve, és instrukciónak annyit kaptak, hogy vegyenek egy DÉLMAGYARORSZÁG című napilapot, amelyben lesz egy rejtvény, és ha azt megoldják, akkor tudják meg a következő helyszínt, ahová menniük kell. Ezzel kezdetét vette a kétnapos kálváriája a csapatoknak. Valaki azt hitte, hogy csak egy könnyű kalandtúra lesz, de a végén rá kellett jönnie, hogy talán még ennyit nem futott, mint amit ezen a két napon teljesíteni kellett.

 

A rejtvény IV. Béla új szobrához vezetett, ahol megkapták az újabb feladatot. Úgy lettek összeállítva a megpróbáltatások, hogy a végén egy bizonyos adatokra voltak kíváncsiak a szervezők, így nem csak meg kellett bizonyos dolgokat fejteni, hanem az folyamatosan észben kellett tartani.

 

 

 

Ezután a Klauzál térre vezetett az út, majd az Aradi Vértanúk terére. Szeged központjában mindenki felfigyel a rohangáló diákokra, akik szemükkel kutattak, olykor cuppogó cipőjükkel trappoltak be a múzeumba.

 

Így voltak a Várkert Múzeumban, a Móra Ferenc Múzeumban, Szeged történelmi terein, de a végén egy újszegedi utca legvégén volt a végállomás, ahonnan indult a busz vissza Vásárhelyre. Hogy oda miként jutottak ki a versenyzők? Valaki futva vágott neki a több kilométeres távnak, de volt olyan csapat, aki buszra szállt.

 

 

 

Szegedről indult vissza a busz Vásárhelyre, de még mielőtt fellélegeztek volna a csapatok, hogy végre Vásárhelyen vagyunk, volt közben egy kis vízkeresési feladat. Az épülő vízisí pálya mellett hat homok kupac volt, mely egy-egy kincset rejtett. A csapatok részéről egy-egy embernek kellett azt kézzel kikaparni.

 

 

 

Na jó haladjunk tovább, mert már Vásárhely központja is roskadt a megoldandó feladatoktól. Persze itt is futással indult a móka, és az árvízvédelmi fal volt az irányadó! Vásárhely belvárosában már csak egy pont maradt, amelyet nem ejtettek útba a kalandorok, de itt volt az egyik legfurfangosabb feladvány.

 

A feladat így kezdődött: Ha a térre leérsz, sétálj el oda, ahol keservesen harcol kilenc katona. Ha velük szemben megfelelően állsz, jegyezd fel, pontosan hány vásárhely címert látsz!

 

Ez volt csak az első része a feladatnak, mert ezt szinte mindenki megtalálta, és így folytatódott:

 

„Az angyalok szárnyaikkal küzdöttek, de végül bekövetkezett,

Mi egykoron az égben volt, a földre leesett.

A sok kis angyal szárnya száma fontos a kalandor számára,

Ha a szárnyak számát tudod, pontot csak akkor hoz a számládra!

A számok számlálása után számodra feladat a következő,

Az angyalok rejtik maguk alatt, az a feladat a következő”

 

 

 

Természetesen hova máshova vezetett volna az út mint az Emlékponthoz! Az Emlékpontból már csak a buszhoz kellett szaladni, amely a csapatokat Szentesre szállította. Itt egy gyors táborverés következett, majd a strandon pihenhettek a másnapi nagy rohanásra.

 

A finálé utolsó napjának első feladata pedig az volt, hogy törjenek be a szentesi CIB bank fiókjába. Mindenesetre ehhez, csak egy CIB bankkártya kellett, és a szervezők gondoskodtak arról, hogy vasárnap fogadja őket valaki a bankban, ahol újabb feladat várt rájuk.

 

 

 

Kalandos túrájuk volt a csapatoknak egy elhagyatott tehenészet területén, ahonnan egy-egy feladvánnyal térhettek vissza. A Kurcán található szökőkutak is magukban rejtettek feladatot, melyet egy szemüveg is bánt.

 

 

 

Ennek a napnak talán az egyik legszórakoztatóbb feladata volt ebben a versenyben, mert a hat tagú csapatoknak három tagja evezett, a többiek pedig vízzel töltött nejlon zacskókkal dobálhatták az ellenfeleket.

Ha már vizesek lettek a csapatok, akkor jöhetett a következő feladat a strandon, ahol búvár súlyt kellett átvinni a medence alján gyalogolva

 

 

 

Ahogy közeledtünk a verseny végéhez úgy jöttek elő az egyre nehezebb feladatok. A következő feladat sokakban mély nyomott hagyott. Ez pedig nem volt más, mint Paintball pályán túszmentési akciót kellett végrehajtani.

A verseny fináléja előtt már csak egy feladat volt hátra, ahol gyorsasági kenuversenyben kellett bizonyítani a csapatoknak. Röpke 10 perc (vagy 15) és máris pihenhettek az esti megpróbáltatásra.

 

 

 

A szentesi sportcsarnokban este 6 órakor vette kezdetét a verseny, ahová a csapatok igazi show keretében érkeztek meg.

A sportcsarnokban elsőként várfalat kellett építeniük a csapatoknak a megadott dobozokból. A gyorsaságra kaptak pontokat, de az igazi móka csak ezután jött.

A csapatok egy-egy tagja felcsaphatott vérvédőnek, és míg az ellenfelek teniszlabdákkal bombázzák a megépített falakat, addig ezek az emberek minden ügyességüket latba vetve meg akarták akadályozni azt.

 

 

 

A bombázás után jött a kincsmentés, mert egy igazi kalandornak, nem csak fel kell fedeznie a kincsnek a helyét, hanem ki is kell azt menteni. Ebben a feladatban a kincset 30-30 db tojás játszotta.

 

 

 

Az igazi bátorságpróba a következő feladat volt, melyben először halakat kellett átpakolnia a csapatoknak egyik vödörből a másikba, majd csótányokat. Ez nem is volt olyan nagyon rémisztő, csakhogy a jelentkezők szemét bekötötték így nem tudták, hogy a vödrök mit is rejtenek. A csótányok pedig nem egy vérmes állatok, csakhogy a csapatok hölgy tagjainak kellett bizonyítaniuk bátorságukat.

 

 

 

A kalandoroknak mindenhez érteni kell, és sok mindenben jártasnak kell lenni. Gyakorlatilag ők a civil élet titkos ügynökei, a régészet James Bondjai. És mint ezt már több filmben is láttuk, a titkos ügynököknek néha táncolnia is kell, mint például Arnold Schwarzeneggernek a „Két tűz között” című filmben.

Még több kép (kb. 800 db) és videó anyag a versenyről
ITT tekinthető meg!

Itt pontosan ezt kell majd tennie a kiválasztott csapattagoknak. Összesen 6 típusú táncot kell majd előadniuk, amelyből hármat párban, hármat pedig szólóban. Az összes tánctípusra bevágott zene kb. egy perces volt. A három párban előadott tánc a következő volt: Rock N’ Roll, Twist, Tangó. A három egyéniben előadott tánc: Break, Hip-Hop, Michael Jackson táncstílus

 

 

 

Az összes csapat egyszerre táncolt és a zsűri döntötte el a pontokat. Szűcs Lajos Szentes alpolgármestere elmondta, hogy legalább annyira fontos a kreativitás, mint a tánctudás!

 

Akkor jöjjön a végeredmény, mely mögött igazán sok izzadság van (volt) és talán jövőre lesz is.

  • 1.            GREGUS MÁTÉ:     131 pont

  • 2.            NÉMETH LÁSZLÓ:  121 pont

  • 3.            BETHLEN GÁBOR: 119 pont

  • 4.            HMG:                     115 pont

  • 5.            POLLÁK:                109 pont

  • 6.            KÖZGÉ                    95 pont

 

 

Minden csapatot dicséret illet, és reméljük, hogy egy olyan felejthetetlen élményben volt részük, amelyet nem fognak elfelejteni. El kell árulni, hogy már elindult a következő esemény tervezése, és ha úgy gondolják a csapatok, hogy erre nevezni akarnak, akkor már most megtehetik azt. Aki tud abban segíteni, hogy más városokba is eljusson a verseny híre, azt kérjük segítsen ebben, és megígérjük, hogy a csapatok nem fognak csalódni a játékmesterek kreativitásában.

Szentes, 2010. 06. 04.

 

 

 

.