Piroska János festőművész emlékkiállítása

 

 

 

A Szentesi Művelődési Központ szervezésében 2010. május 6-án (csütörtökön), 17 órakor nyílt meg a Városi Galériába (Kossuth tér 5. I. emelet) Piroska János festőművész emlékkiállítása. A kiállítást Dr. Tóth Attila művészeti író nyitotta meg, mely május 29-ig, keddtől-péntekig 10-13 és 15-18 óráig, szombaton 9-13 óráig tekinthető meg.

 

 

 

Piroska János az alföldi piktúra különös sorsú, sajátos festői ízlésű, magányos utat járt képviselője. Akvarellfestőként azt a mesterségbeli hagyományt vitte tovább, ami még a 19. század ízlésvilágához tartozik.

Aligha lehet eldönteni, hogy a remekmívű akvarellek mestere polgármesterként volt-e sikeresebb, avagy festőként. A tisztes életkort megért, szellemi frissességét mindvégig megtartó Piroska Jánost szűkebb pátriájában sokoldalúságáért, tehetségéért, emberségéért tisztelték leginkább. A szülőföldtáji és emberi környezete, a folyó, az árterek világa, a halászok, vízen járók, a kétkezi munkások élete nyújtotta neki azt a kifogyhatatlan élményforrást, ami felragyogtatja képein az alföldi tájfestészet, a népéletkép- ábrázolások hagyományát.

Az idő titkon, de jótékonyan érlelte tovább bő két évtizede lezárult festői életművét. Lankadatlan az érdeklődés akvarell képei iránt, amelyek a laikus számára is magától értetődő természetességgel mutatják meg a mesterségbeli tudás és a festői tehetség nyilvánvaló jegyeit. Gyűjtők, köztük számosan a fiatalabb és a kezdő generációkból versengenek a galériákban és az internetes árveréseken ritkán felbukkanó képeiért.

A mesterség kipróbált értékeit tovább éltető alkotók közé tartozik, hitelességével a természetelvű festők nagy nemzedékének volt kései hírnöke. A Tiszatájék hangulatainak megörökítőjeként alkotott maradandót.

Szentes, 2010. 05 .11.

 

 

 

.