Műszaki katonák és a rend őrei

 

 

 

Szentes város és a kistérség lakossága már nagyon várta 2010. április 30-át, amikor az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj a hagyományaihoz híven megrendezte a Műszakiak Napját, nyitott laktanyai nap keretében. Ez a helyi társ fegyveres szervezettel fennálló és jól működő kapcsolat eredményeként, az idén második alkalommal közösen került megrendezésre a Rendőrség napjával, így együtt ünnepelhettek a szentesi egyenruhások.

 

 

 

A verőfényes reggelen egyre gyülekezett a tömeg a laktanya kapuja előtt, mikor megnyitották a bejáratot. Jöttek csoportosan kicsik és nagyok. A helyi óvodák, iskolák diákjaitól kezdve a vidéki nyugdíjas klubok tagjaikig, és érkeztek vendégek még Győrből is. A rendezvény 9 órakor az 1848-49-es hagyományőrzők ágyúlövésével, ünnepi zászlóalj sorakozóval kezdődött, amikor a műszaki katonák tiszteletadással fogadták Benkő Tibor altábornagyot a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokát. Ünnepi beszédében Benkő altábornagy megemlékezett azokról a műszaki katonákról, akik az 1849. április 25-re virradóan, ladikokból, bárkákból, pallókból egy éjszaka alatt Komáromnál hidat ácsoltak a Dunán. Ez a híd nagyban hozzájárult a magyar csapatok előrejutásához, ellátásához, ezáltal a szabadságharc sikeréhez. A tábornok úr hangsúlyozta, a jelen műszaki katonái szintén méltók elődeik hírnevére. Bizonyították ezt a balkáni helyreállítás munkáiban, az árvízvédelmi tevékenységekben, és a múlt évben megrendezett Bevetési Irány 2009 gyakorlaton is.

 

 

 

Ezt követően Dr. Lukács János rendőr dandártábornok, a Csongrád Megyei Rendőr Főkapitányság parancsnoka köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, amikor szükség volt a honvédséggel való együttműködésre, az mindig sikeresnek bizonyult, jól példázza ezt a közös ünnepi rendezvény is. Nagyon jó érzés látni itt a megjelent hatalmas tömeget, hiszen a lakosságot csak úgy tudják szolgálni, ha mindig, mindenben együttműködnek velük, ezért állandó kapcsolatra van szükség az emberekkel, ahol bemutathatják a rendőrség mindennapjait az állampolgároknak. Nyers József mérnök ezredes, a műszaki zászlóalj parancsnoka köszöntő beszédében kiemelte a honvédség és Szentes város, a lakosság jó kapcsolatát. A katonák érzik az emberek elismerését az elvégzett munkájuk után, és ez jól visszatükröződik azon, hogy ilyen sokan, és nagy érdeklődéssel jöttek el a rendezvényre. Végezetül köszöntötte a katonazenészeket, és elsősorban a hódmezővásárhelyi Katonazenekar tagjait, akik most is zenéltek a rendezvényen, és ezen a napon ünnepelték a fegyvernemi napjukat.

Az ünnepség következő részében kitüntetési parancsok ismertetésére került sor. Átadásra került az év tisztje, tiszthelyettese, legénységi állományú tagja és polgári dolgozója, valamint az év műszaki katonája elismerő cím. Majd Szirbik Imre, Szentes város polgármestere a hagyományteremtő jelleggel, a „Honvédségért és Városért” elismerő oklevelet adott át a szentesi alakulat négy katonájának.

 

 

 

A díszmenetet követően elkezdődhetett a szórakozás. A laktanya minden sarkában látnivalóval, programokkal, versenyszámokkal készültek a szervezők. Majorettek bemutatója után katonai közelharc mesterei voltak láthatók. Elkezdődött e közben a Vörös Bika műszaki erőpróba tűzoltó, rendőr, katona csapatok részvételével. A műszaki technikai eszközöknél nagy volt a tülekedés. Mindenki ki szerette volna próbálni milyen a vezetőülésben helyet foglalni. De hasonlóan sokan várakoztak a MI-8-as helikopterre való feljutásnál is. Nagy sikere volt a T-72-es harckocsinak, ami pille könnyen gördült át előtte az úton elhelyezett személygépkocsin, a nézősereg nagy ovációja közepette. A rend őrei kutyás bemutatóval kedveskedtek, majd az alakulótéren autós üldözést követően, épületből füstölték ki a bűnözőket. A tűzoltók szórakoztató show műsorral mutatták be a tűzoltóság őskorának működését. A műszaki katonák egy felépített ellenőrző áteresztő ponton mutatták be a feladatukat egy támadás esetén. Ropogtak a fegyverek, füst és lőporszag terjengett a levegőben.

 

 

 

Kulturális programokban az alakulat csapatmúzeumának megtekintése mellett, képzőművészeti kiállítás, missziós kiállítás, múzeum pedagógiai foglalkozás, néptánc-, hip-hop-, ugrálóköteles bemutató volt látható.

Egész nap fekvenyomó, kerékpáros, asztalitenisz, versenyeken mérhették össze az erejüket és az ügyességüket a versenyzők. Megtekinthették a búvárok látványos bemutatóját. Különböző korok hagyományőrzői, autószalonok és kerékpárszalon kínálta a látnivalót. A gyermekek számára ugrálóvár, rodeó bika, kalandpark drótkötélpályákkal nyújtotta a szórakozást.

A Kurca folyó partján felállított katonai tábor, és a benne elhelyezett víztisztító állomás is sok érdekességgel vonzotta az oda kilátogatókat. A Tisza partján ponton elemekből összeállított kompon utazhattak az érdeklődők.

Sokan álltak sorba a kirakodóvásár sátrainál is, de a legnagyobb sikere a víztisztító század által elkészített és behűtött, fél literes zacskós kiszerelésben kiosztásra került ivóvíznek volt, melyből 4000 darabot osztottak szét térítésmentesen a nagy melegben szomjazó látogatóknak.

 

A rendezvényen készült képek ITT tekinthető meg!

 

Délután két órakor a Dred együttes adott koncertet a tapsoló tömegnek. A rendezvény sikerét és népszerűségét mi sem bizonyította jobban, mint a nap végén a regisztrációnál összeszámolt szám. 6500-an látogattak el a laktanyába, és tisztelték meg ezzel a rendőröket és a műszaki katonákat. Kifelé menetben egy látogató így fejezte ki a véleményét: „Azt hittük a tavalyi rendezvényt már nem lehet felülmúlni, de nektek sikerült”.

Szentes, 2010. 05 .06.

 

 

.