Butellák, szilkék, tányérok

 

 

 

2010. április 29-én „Butellák, szilkék, tányérok” címmel nyílt meg a Koszta József Múzeum, legújabb időszaki kiállítása, melynek témája a szentesi mázas kerámia volt.

 

 

 

Szentest mind a köztudat, mind a hazai néprajzi kutatás elsősorban feketekerámia-központként tartja számon, habár máztalan és mázas edények is készültek a városban. A feketekerámiával szemben a mázas termékek múltjáról meglehetősen kevés információval rendelkezünk, a termékeket az esetek döntő többségében nem tudjuk konkrét személyekhez, alkotókhoz kapcsolni, aminek az lehet a magyarázata, hogy a mázas kerámia nem vált a díszedény-készítés tárgyává, hanem megmaradt használati funkciója. A mázas kerámiának Szentesen is kialakultak a helyi jellegzetességei, amelyek a formakincsben illetve a díszítési technikában jutnak ki fejezésre. A kiállítás célja ennek az elfeledettnek tartott tárgyi világnak a bemutatása, amelynek eredményeként a szentesi kerámiáról sokkal árnyaltabb képet alkothatunk – hallhattuk a kiállítás megnyitóján Kádár Barbara fazekastól.

 

 

 

A kiállítás jó alkalom volt, hogy visszaemlékezzünk a nemrég elhunyt Bese Lászlóra , akire Mód László néprajzkutató emlékezett vissza.

 

 

Szentes, 2010. 05 .11.

 

 

.